Sattler na konferenciji u BiH: Ubrzati napredak u procesu evropskih integracija

1
Radiosarajevo.ba
Sattler na konferenciji u BiH: Ubrzati napredak u procesu evropskih integracija
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Johann Sattler

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik  EU Johann Sattler i šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH Richard Masa govorili su danas o prioritetima utvrđenim u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU iz maja 2019. godine, odnosno nalazima Izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2020, te ključnim elementima predloženog Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan.

Kako su naveli, uočeni su pomaci u proteklih pet mjeseci.

Ustav BiH nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima u vezi s odlukom u predmetu Sejdić-Finci i drugim odlukama i to se, kako je istaknuto, mora promijeniti. Nije postignut napredak u unapređenju izbornog okvira u skladu s evropskim standardima i na tome također treba raditi.  

Očekuju i napredak u oblasti pravosuđa, a među ostalim i donošenje izmjena Zakona o VSTV-u koje će omogućiti integritet sudija i tužilaca. 

Kako je ocijenjeno u evropskom Izvještaju, mjere za poboljšanje transportne i energetske infrastrukture i dalje su nedovoljne. 

Devet milijardi eura je vrijednost predloženog Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan kojim se želi potaknuti dugoročni ekonomski oporavak regiona i regionalna ekonomska integracija što je sada utoliko potrebnije zbog negativnih posljedica COVID-19.  

Taj Plan predviđa deset vodećih investicijskih inicijativa u ključnim oblastima za ekonomski razvoj, kao što su održiva transportna i energetska povezanost, zelena i digitalna transformacija, jačanje konkurentnosti privatnog sektora i podrška zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti, uključujući Garantni fond za mlade za stvaranje mogućnosti zapošljavanja mladih. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije