Sastanak u sjedištu Delegacije EK

Radiosarajevo.ba
Sastanak u sjedištu Delegacije EK

Visoki predstavnik Valentin Inzko i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitrij Kourkoulas organizirali su danas u Sarajevu u sjedištu Delegacije Evropske komisije sastanak s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti BiH te predstavnicima entiteta.

Dolazeći na sastanak, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije oba doma Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac kazao je da je ovo jedan u nizu uobičajenih sastanaka u koordinaciji visokog predstavnika posvećenih ispunjavanju uvjeta iz Evropskog partnerstva.

Genjac kaže da ovakvi sastanci služe da se podrži ispunjavanje ovih prioriteta, a da će se na današnjem sastanku razmatrati nekoliko preostalih zakona koje treba usvojiti, uključujući i zakon o popisu stanovništva te o imenovanjima u agencijama na državnom nivou.

Kada je u pitanju imenovanje ministra sigurnosti BiH, Genjac kaže da bi u ovome trenutku bilo umjesno da visoki predstavnik svojom odlukom prekine blokadu imenovanja kandidata Stranke demokratske akcije Sadika Ahmetovića. Genjac dodaje da SDA smatra da nema nikakve osnove da se osporava imenovanje ministra sigurnosti zbog imenovanja direktora nekih državnih agencija.

On je kazao da je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić dvije godine držao u ladici prijedloge za imenovanje tih direktora te da je za vrijeme njegovog mandata na direktorska mjesta imenovano 20 Srba, sedam Hrvata a samo preostalo Bošnjaci.

Na kraju, Genjac je rekao da je ipak jedini način da se riješi nastali problemi politički dogovor. U tom smislu SDA je dostavila nacrt sporazuma koji može biti osnov za daljnje dogovore.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije