Sastanak Tihića i ambasadora EU

Radiosarajevo.ba
Sastanak Tihića i ambasadora EU

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić u Sarajevu je informirao ambasadore zemalja članica Evropske unije o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, prenosi Fena.

Domaćin sastanka bio je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi, dok su delegaciju SDA činili zamjenik predsjednika SDA i šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, te savjetnik i portparol SDA Erdal Selmanović, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Tihić je domaćinima pojasnio  aktuelnu političku situaciju i sve negativnosti i posljedice koje proizilaze za državu BiH i njenu euro-atlantsku agendu.

Istaknuo je da stvarni razlozi raskidanja koalicije sa SDP-om nisu bili izostanak podrške SDA predloženom državnom budžetu, već tenedencija SDP-a da dominira i operativni rad policijskih agencija i struktura stavi pod pod direktnu političku kontrolu, navodi se u saopćenju SDA.

Kao drugi razlog Tihić je naveo "insistiranje na instaliranju izričito podobnih i apsolutno poslušnih stranačkih kadrova u javnim preduzećima na svim nivoima koji će služiti isključivo interesima jednog čovjeka i političke stranke".

Iz svega navedenog, dodao je Tihić, jasno je da se radi o uskostranačkim interesima i nesnalaženju SDP-a u aktuelnim prilikama koje su daleko ispred vremena kada su se odluke donosile u partijskim centralama i po diktatu pojedinaca.

Potpuno je neshvatljivo da u ovako složenim političkim prilikama u regionu i po diktatu Milorada Dodika, SDP poseže za krajnje destabilizirajućim mjerama i potezima na štetu BiH i ne samo Bošnjaka, već i Hrvata i Srba kao i ostalih bh. građana, naglasio je predsjednik SDA.

Tihić je ambasadore informirao o već definiranim stavovima SDA po pitanjima provođenja presude u slučaju Sejdić-Finci, lokalnih izbora u Srebrenici, implementacije odluke Ustavnog suda BiH za Grad Mostar, te supervizije za Distrikt Brčko, kaže se na kraju saopćenja Službe za odnose s javnošću SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije