Sastanak s Čovićem: Šta Dodik misli o tome da BiH postane članica EU

Radiosarajevo.ba
Sastanak s Čovićem: Šta Dodik misli o tome da BiH postane članica EU
AA / Čović i Dodik
Predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović, susreli su se danas u Banjoj Luci.

Kako je istaknutno nakon sastanka, dvojac se dotakao brojnih tema, a jedna od njih bila je, svakako, i evropski put.

Dodik je naglasio kako podržava evropske integracije naše zemlje, te je istaknuo kako se "raduje mogućnosti da se BiH dalje kreće ka EU". Njegove su riječi kako usvojeni mehanizam koordinacije postavlja na jasnu poziciju sve nivoe vlasti, te je (pr)ocijenio da je Republika Srpska na tom pitanju učinila mnogo.

Ipak, nekoliko minuta kasnije, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome šta će učiniti ukoliko evropske institucije odluče "kazniti" RS zbog nedavno održanog referenduma, bez ustezanja je izjavio da će odmah napustiti "agendu za EU": "Ja mislim da je to fer."

No, dodao je kako smatra da neće biti sankcionirani "jer i mi imamo utjecaja tamo". Kazao je i Dodik kako SNSD, u ovakvoj konstelaciji odnosa, ne želi ući u državnu vlast, a za srpske predstavnike na ovom nivou, kazao je kako su "legalni, ali nemaju legalitet" te pokazao da u institucijama BiH rade individualno, a da RS-u pokušavaju prodati farse.

"Situacija u BiH je rovita, mnogo je problema, ne postoji dijalog u BiH, pokušavaju se nametnuti stvari, postoje spekulacije", nastavio je govoriti čelnik SNSD-a.

Govoreći o Ustavnom sudu, ponovio je kako ovo pravosudno tijelo radi bez Zakona o ustavnom sudu te da "funkcionira prema pravilima koja samo donosi, to ne može tako". Stoga su predsjednici SNSD-a i HDZ-a najavili da će predložiti "svoj" Zakon o ustavnom sudu.

Dodik i Čović suglasili su kako je njihova saradnja ocijenjena dobrom prema skoro svim pitanjima, ali da i unutar ove "veze" postoji mnogo problema, poput onog da je HDZ priznao rezultate popisa. U tom smislu, doznalo se nakon sastanka, do kraja novembra, čelništvo ove dvije stranke organizirat će novi sastanak na kojem će se raspravljati o brojnim, gorućim problemima u našoj zemlji.

Novinarima se u Banjoj Luci, nakon Dodika, obratio i Dragan Čović koji je još jednom čestitao SNSD-u na izbornom rezultatu. Njegove su riječi da su na sastanku iskazani stavovi o ključnim pitanjima odnosa u BiH, a potom najavio kako će u narednih desetak dana "biti mnogo sastanaka između brojnih stranačkih čelnika". I on se osvrnuo na evropski plan BiH, pa naglasio kako se mora "mnogo tješnje surađivati s nositeljima vlasti u RS-u".

"Vrlo brzo ćemo doći na test – kada dođe evropski upitnik. Budite sigurni, bez saradnje s RS-om, nećemo uspjeti", rekao je predsjednik HDZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije