Vlada neće ispuniti sve zahtjeve: Protesti penzionera mogući 22. septembra

Semra Džaferović
Vlada neće ispuniti sve zahtjeve: Protesti penzionera mogući 22. septembra
U zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održan je sastanak predstavnika Vlade i Saveza penzionera u FBiH.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i čelnici federalnih ministarstava za rad i socijalna pitanja, te finansija i trezora razgovarali su s predstavnicima penzionera o zahtjevima penzionera kako bi se postigao dogovor prije septembra kada je planirano donošenje novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, odnosno da bi bile otklonjene sve prepreke i nedoumice. 

Među tim zahtjevima je da se penzije isplaćuju do 5. u mjesecu, da ne bude njihovog smanjenja, kao i da se penzije svake godine usklađuju s rastom plaća i troškova života.

"Imali smo sedam zahtjeva za Vladu. Od toga je šest prihvaćeno, a jedan vjerovatno neće biti", rekao je Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH. "Tražili smo od Vlade da nam napismeno dostavi ova obećanja kako bismo mogli na sjednici Izvršnog odbora konačno donijeti odluku šta nam je dalje činiti, da li možemo biti zadovoljni ovim što nam je Vlada ponudila ili ne."

Vladi je upućen i zahtjev da se sve penzije moraju preračunati po novom bodovnom sistemu koji će biti utvrđen zakonom, no Rapa je istaknuo da Vlada nije željela da im ispuni taj zahtjev, stoga su oni spustili kriterije i tražili da se onima koji su penziju stekli prije 31. jula 1998. godine povećaju penzije za deset posto. Naime, te godine uveden je zakon koji je tim penzionerima umanjio primanja za 39,2 posto. 

"Nepravičnost u ovom našem sistemu je u tome što je 2007. i 2008. godine Vlada bez ikakvih zakonskih mogućnosti utvrdila koeficijent isplate kojom su najniže zajamčene penzije povećane za 57 posto, dok su najveće povećane za 69,7 posto, a svi drugi su dobili povećanje samo za bijednih 16 posto", rekao je Rapa.

Iz Saveza očekuju da će Vlada ispuniti obećanje da će penzije rasti i usklađivati s rastom BDP-a i troškova života. 

Kako su iz Saveza naveli prije sastanka, ako se ne ispuni bar jedan zahtjev, penzioneri neće odustati od protesta koji su najavljeni za 22. septembar o čemu će u Savezu penzionera odlučiti u srijedu na sastanku Izvršnog odbora.

"Dogovor u cjelini nije postignut, sastanak je prekinut. Dobit ćemo pismeni odgovor da je prihvaćeno naših šest zahtjeva. Sedmi zahtjev da se povećaju penzije onima koji su penzionirani prije 31. jula 1998. godine nije prihvaćen. Rečeno je da će nakon stabilizacije penzionog fonda Vlada razmotriti taj zahtjev. Svih 7 zahtjeva je bilo u paketu, sastanak je prekinut i imamo u srijedu sastanak Izvršnog odbora gdje ćemo se očitovati šta dalje", rekao je Omer Omerfendić, predsjednik Izvršnog odbora Saveza penzionera FBiH.

"Sredstva isplate penzija bit će do 5. u mjesecu, a tehnika isplate bit će 2 do 3 dana. Naš zahtjev je bio da se penzije isplaćuju do 5, evo vidjeli ste kakav je dogovor u Vladi", dodao je Efendić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije