Sastanak političkih lidera BiH u vojnom kampu Butmir

Radiosarajevo.ba
Sastanak političkih lidera BiH u vojnom kampu Butmir
Foto: Reuters

osvježeno 21.10. u 13:00

Razgovori zvaničnika EU i SAD-a s liderima sedam vodećih bh. političkih stranaka u vojnoj bazi Butmir i danas su završeni bez konkretnog dogovora, javlja Fena.

"Proces koji smo započeli u Butmiru se nastavlja" izjavili su zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

Butmir: Zajednička izjava Bildta i Steinberga


Oni su na pres-konferenciji nakon sastanka kazali da će zajednički tim stručnjaka EU i SAD-a sljedeće sedmice ponovo doći u BiH da nastave razgovore s liderima političkih stranaka radi postizanja dogovora, a imajući u vidu da je sljedeći sastanak Vijeća za implementaciju mira zakazan za 18. novembar.

Stainberg i Bildt očekuju od lidera političkih partija da do tada ostvare određeni napredak u postizanju dogovora, prenosi Fena.

Bildt i Steinberg: Rok za dogovor 18. novembar
Silajdžić: Proces izmjena Ustava se nastavlja

Dodik: Nadam se da se nikada neću vratiti u Butmir
SDA: BiH i njeni građani žrtve etno-nacionalističkih politika
Čović: Ako do 18. novembra ne riješimo stvari, ostaćemo gdje smo danas
PDP: Jasna poruka političkim liderima da se moraju dogovarati
Ljubić: Očekujem da se ovaj proces završi funkcionalnijom i pravednijom državom

Lagumdžija: Domaća petorka još udaljenija nego na početku pregovora

Prvi dan bez rezultata

 
Razgovori lidera sedam najvećih bh. stranaka o ustavnim reformama i ubrzanju evropskog puta BiH održani u utorak u bazi Butmir, pod vodstvom zamjenika američkog državnog sekretara Sjedinjenih Država Jamesa Stainberga i švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta, čija zemlja predsjedava EU, završeni su bez konkretnih rezultata.

Prema onome što su stranački lideri izjavili novinarima nakon sastanka, posebno kada su u pitanju promjene ustava, njihovi početni stavovi bili su toliko različiti da je bilo teško očekivati dogovor te da je za većinu učesnika ponuđeni dokument bio neprihvatljiv.

Predloženi paket Dodiku nije dobar ni kao osnova za razgovore

Tihić: Rješenja EU i SAD-a uvjetno prihvatljiva
Bildt: Butmirski razgovori bili "prilično produktivni"
Silajdžić: Entitetsko glasanje posljedica protjerivanja ljudi i zato je tako važno
Lagumdžija: Nisam vidio spremnost da se problem riješi
Ljubić: Ponuđeni paket ne zadovoljava hrvatske interese
Čović: Sutra izlišno očekivati bilo kakav napreda o reformi ustava

Nastavak razgovora zakazan je za srijedu u 9 sati.

Drugi sastanak u Butmiru

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države održavaju u utorak sastanak s političkim liderima Bosne i Hercegovine u kampu Butmir, u Sarajevu.

Ovaj sastanak predstavlja nastavak važnog procesa započetog na sastanku koji je održan 9. oktobra, na istoj lokaciji, prenosi Fena.

Sastankom je kopredsjedavao ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt, u ime zemlje predsjedatelja EU, i zamjenik državnog sekretara SAD-a James Steinberg. Evropski komesar za proširenje Olli Rehn također je prisustvovao ovom sastanku, saopćeno je iz EUFOR-a.

U okviru priprema za sastanak zajednički tim eksperata EU i SAD-a je prošle sedmice održao sastanke s čelnicima stranaka, predstavnicima civilnog društva i parlamentarnim komisijama.

Butmirski dokument prijevremeno je odbio lider SNSD-a Milorad Dodik, za kojeg je to dramatična promjena Dejtonskog sporazuma.

Rehn: Rizično odbijanje butmirskog paketa

Evropski komesar za proširenje Oli Rehn upozorio je u Sarajevu da BiH odbijanjem butmirskog paketa rizikuje da ostane samo u pridruženom, a ne punopravnom članstvu EU, javlja Srna.

"Političari u BiH treba da budu svjesni da je ovo važan trenutak za zemlju. Ako ne bude napretka u ispunjenju uslova za tranziciju OHR-a, te ustavnoj evoluciji, koja će zemlju učiniti kredibilnom prvo za kandidatski status, a potom i punopravno članstvo, onda zemlja rizikuje da ostane u nekoj vrsti pridruženog članstva, na šta se odnosi Sporazum o stabilizacaiji i pridruživanju, a koji ne implicira punopravno članstvo", rekao je Rehn.

Evropski komesar Oli Rehn i zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg, uoči nastavaka pregovora političkih lidera iz BiH sa predstavnicima EU i SAD, poručili su da BiH mora provesti neophodne reforme ukoliko želi nastaviti proces pridruživanja EU i NATO-u.

Steinberg: Biće razgovora o svim segmentima koji blokiraju procese u zemlji


"Paket će obuhvatiti pitanja koja će omogućiti državi da ima nadležnosti da efikasno ispunjava uslove za članstvo u EU i NATO-u. Ovo je paket i nemoguće je uzeti jedan njegov dio, a drugi odbaciti. Riječ je o izbalansiranom prijedlogu", rekao je Steinberg.

Rehn je odbacio svaku mogućnost da dogovor obuhvati samo uslove za gašenje OHR-a bez ustavnih promjena i naglasio da je suština pregovora dogovor o paketu reformi neophodnih za napredak zemlje, a ne da svaka od stranaka uzme ono što joj odgovara, pišu današnje "Nezavisne novine".

"BiH rizikuje da ostane iza svih zemalja u regionu, a to ne smijemo dopustiti. Ovo je ključni momenat za zemlju, jer teško će BiH u skorijoj budućnosti imati ovakvu priliku. Slijede izbori i svjesni smo da to nije period dobar za razgovore, a potom slijedi i formiranje vlasti", istakao je Ren na brifingu za novinare četiri dnevna lista.

Steinberg je naglasio da ponuđeni paket donosi korist svima u BiH, zbog čega je vrijeme da se političari izdignu iznad pojedinačnih interesa.

"Razgovaraćemo o problemu entitetskog glasanja, kao i svim ostalim segmentima koji blokiraju procese u zemlji", istakao je Steinberg.

Vezano:
Šta piše u "butmirskom dokumentu"?

Butmir: Predsjedništvo HDZ-a 1990 nezadovoljno prijedlogom

Silajdžić protiv prijedloga iz Butmira


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije