Sastanak otkazan, upitna isplata tranše MMF-a

Radiosarajevo.ba
Sastanak otkazan, upitna isplata tranše MMF-a

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Ruben Atoyan izjavio je za Dnevni avaz da je zbog trenutnog zastoja nastalog zbog smjene ministra finansija FBiH Ante Krajine, te implikacija po stand-by aranžman, otkazan sastanak Odbora Izvršnih direktora MMF-a planiranog za 22. januar.

Tako je prolongirano odlučivanje o prijeko potrebnoj tranši ove međunarodne institucije za našu državu od 62,5 miliona maraka.

Atoyan je poručio kako MMF nastavljamo pažljivo pratiti situaciju, te je izrazio nadu u brzo rješenje trenutnog zastoja.

On je pojasnio da svi članovi Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine, uključujući sve ministre finansija, potpisuju pismo namjere i upućuju prema MMF-u u kojem potvrđuju opredijeljenost u provođenju dogovorenih ekonomskih politika koje MMF podržava u okviru stand-by aranžmana.

S tim u vezi, naglasio je da je za provođenje ovih politika od presudne važnosti potpuno operativno i funkcionalno Ministarstvo finansija FBiH.

„U okviru aranžmana postoji niz inicijativa koje zahtjevaju aktivnu ulogu i podršku Ministarstva finansija FBiH, uključujući i ministra finansija u njegovoj ulozi kao člana Vlade FBiH, ali isto tako i u drugim tijelima kao što su Fiskalno vijeće, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, Stalni komitet za finansijsku stabilnost, i Odbor Agencije za osiguranje depozita. Stoga nadamo se brzom rješenju trenutnog zastoja“, potcrtao je Atoyan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije