Sastanak ministara odbrane jugoistočne Evrope

Radiosarajevo.ba
Sastanak ministara odbrane jugoistočne Evrope

U Sarajevu će od 2. do 4. oktobra biti održan Sastanak ministara odbrane jugoistočne Evrope (Southeastern Europe Defense Ministerial - SEDM) u organizaciji Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Cilj sastanka je razmatranje postojećih mehanizama regionalne saradnje u oblasti odbrane, te sinhronizacija regionalnih inicijativa jugoistočne Evrope, a u svrhu povećanja učinkovitosti i uštede resursa.

Planirano je da na Sastanku sudjeluju ministri odbrane zemalja članica SEDM-a (Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Makedonija, SAD, Slovenija, Srbija, Rumunija, Turska, Ukrajina), zemalja promatrača (Gruzija i Moldavija), predsjedavajući SEDM-a sa svojim saradnicima, te predstavnici SEEBRIG-a (Brigada Jugoistočne Europe), NATO štaba Brisel, NATO NCI Agencije, UNDP/SEESAC-a, RACVIAC-a i RCC-a BiH.

Tokom sastanka razgovarat će se o o budućnosti SEDM inicijative, te razmatrati mehanizmi što učinkovitije suradnje u regionu.

S obzirom da u regionu pored SEDM-a egzistira još nekoliko regionalnih foruma, kao što je Američko-jadranska povelja (A5), South Eastern Europe Clearing House (SEEC), South Eastern Europe Cooperation Process (SEECP) i druge, zajedničko je uvjerenje da je potrebno harmonizirati njihove aktivnosti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije