Sastanak lidera bez dogovora o pitanju Sejdić - Finci

Radiosarajevo.ba
Sastanak lidera bez dogovora o pitanju Sejdić - Finci

Sastanak lidera pet najjačih političkih stranaka iz Federacije BiH (HDZBiH, HDZ 1990., SDP, SDA i SBB) sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU Peterom Sorensenom, nakon osam sati je završen bez konačnog dogovora o implementaciji presude Sejdić-Finci.

Bh. lideri su dobili rok od EU zvaničnika da do 10. oktobra iznađu rješenje za implementaciju ove presude. 

Lideri su razgovarali o nekoliko modela i kombinacija izbora tri člana Predsjedništva BiH, odnosno dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH, ali nisu uspjeli postići saglasnost ni oko jednog modela.

Dva dana prije isticanja roka za dogovor o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburgu, a koji je bh. liderima dao evropski komesar za proširenje Stefan Fule na sastanku na visokom nivou u Bruxellesu 1. oktobra, predstavnici političkih stranaka iz FBiH bi na sastanku sa Sorensenom razgovarali su o detaljima dogovora o implementaciji presude u slučaju Sejdić-Finci, budući su političari iz Republike Srpske već ranije potvrdili kako će prihvatiti rješenja dogovorena na nivou FBiH.

Ipak, ni na današnjem sastanku sa Sorensenom nije postignut nikakav dogovor tako da se razgovori nastavljaju i narednih dana, ali u Bruxellesu.

Evropski zvaničnici prije sastanka su zaprijetili liderima bh. stranaka da će, ukoliko ne dođe do dogovora o provođenju presude Sejdić-Finci, BiH trpjeti ozbiljne posljedice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije