Sastanak Konakovića sa Baerbock: "Njemačka je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera BiH"

2
Radiosarajevo.ba
Sastanak Konakovića sa Baerbock: "Njemačka je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera BiH"
Foto: MVP BiH / Konaković i Baerbock

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, u okviru radne posjete Saveznoj Republici Njemačkoj, sastao se 16. juna 2023. godine sa ministricom vanjskih poslova SR Njemačke Annalenom Baerbock.

Tokom susreta razgovaralo se o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Njemačke, aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, europskim integracijama i regionalnim odnosima.

Ministar Konaković i ministrica Baerbock su se usaglasili da su odnosi između dvije države vrlo dobri i prijateljski, a institucionalna saradnja i politički dijalog na visokom nivou. Razvoju dobrih bilateralnih odnosa u velikoj mjeri doprinosi razvijena parlamentarna saradnja, uspješna saradnja u oblasti odbrane, sigurnosti, te kulturna i obrazovna saradnja.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Konstatovano je da Bosna i Hercegovina i Njemačka imaju dobre ekonomsko-trgovinske odnose već dugi niz godina, bez otvorenih pitanja i da je Njemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih i vanjskopolitičkih partnera BiH. Obostrano je iskazana zainteresiranost za daljnje jačanje bilateralnih odnosa na ekonomskom planu.

Ministar Konaković je iskazao zahvalnost Vladi Savezne Republike Njemačke na posvećenosti regiji zapadnog Balkana i podršci europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i regije. Zahvalio je na značajnoj podršci Njemačke, kao jedne od najvećih zemalja-partnera, koju već godinama pruža našoj zemlji kroz bilateralnu razvojnu saradnju, kako tehničku tako i finansijsku, čiji je glavni cilj podrška Bosni i Hercegovini u procesu europskih integracija.

Dodao je da taj vid podrške i saradnje doprinosi provođenju potrebnih reformi u društvu, unapređenju infrastrukture, poslovnog okruženja i jačanju demokratije i pravne države u BiH. Ministar je naglasio da naša predanost putu prema EU ostaje nepokolebljiva i da je Vijeće ministara BiH opredijeljeno provođenju reformskih procesa u kontekstu implementacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Elmedin Konaković otkriva detalje "diplomatske ofanzive": Ovo je bio cilj odlaska u Njemačku

Elmedin Konaković otkriva detalje "diplomatske ofanzive": Ovo je bio cilj odlaska u Njemačku

Kazao je da su, pored europskih integracija, dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja prioriteti vanjske politike BiH, te naglasio značaj Berlinskog procesa čiji je cilj povezivanje zemalja zapadnog Balkana kako bi se ubrzao proces integracije sa Europskom unijom. Naglasio je da će BiH nastaviti aktivno biti dijelom ovog procesa, te podsjetio da je Vijeće ministara donijelo odluke koje će omogućiti proces ratifikacije 2 od 3 sporazuma o mobilnosti studenata, istraživača i profesora i da će vlasti u BiH nastaviti tražiti politički konsenzus oko pokretanja procesa ratifikacije trećeg sporazuma o mobilnosti. Iskazao je poseban interes da Zajedničko regionalno tržište profunkcionira što prije.

Ministar je na kraju istakao da su konstruktivan angažman i podrška Njemačke važni za Bosnu i Hercegovinu, te pozdravio učešće njemačkih vojnika u sklopu misije EUFOR Althea u BiH.

Konaković i Baerbock
Foto: MVP BiH: Konaković i Baerbock

Šefica njemačke diplomatije Baerbock je kazala da Njemačka podržava proces EU integracija i drži da je važno da se unaprijede oblasti vladavine prava, demokratije i ekonomskog razvoja, odnosno brže sprovođenje neophodnih reformi u BiH. Naglasila je da region zapadnog Balkana ostaje ključni prioritet Njemačke i da je njen interes postizanje trajne stabilnosti u regionu kroz osiguranje europske perspektive za sve zemlje regiona.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije