Sastanak Elmedina Konakovića i Miroslava Lajčaka: EU je spremna da pomogne BiH na evropskom putu

6
Radiosarajevo.ba
Sastanak Elmedina Konakovića i Miroslava Lajčaka: EU je spremna da pomogne BiH na evropskom putu
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova / Elmedin Konaković i Miroslav Lajčak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se jutros sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine te Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je čestitao uspostavljanje vlade na svim nivoima, sa posebnim akcentom na važnost  spostave vlade u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pozdravio je i dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, te je stavio fokus na ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

Izetbegović otvoreno: 'Evo u kojem bismo slučaju prihvatili poziv Milorada Dodika'

Izetbegović otvoreno: 'Evo u kojem bismo slučaju prihvatili poziv Milorada Dodika'

Izrazio je spremnost država članica Evropske unije da pomognu Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Na sastanku je bilo riječi i o ratifikaciji tri regionalna sporazuma o mobilnosti u okviru Berlinskog procesa, o čemu je ministar Konaković kazao da se nada da će i u Bosni i Hercegovini uskoro biti ratificirani, a po uzoru na zemlje regiona koje su to učinile ili su na putu da učine kao što su Crna Gora i Srbija.

Izrazio je uvjerenost da je novoformirano Vijeće ministra BiH za realizaciju značajnih energetskih, infrastrukturnih i svih drugih projekata, te da nema sumnji da će uspostavljena koalicija o svim kvalitetnim projektima koji donose bolji životni ambijent za naše građane biti jedinstvena.

Ministar Konaković večeras će se u Mostaru susresti i sa domaćim, te liderima iz regiona, gdje je za sutra planirano otvaranje Međunarodnog sajma gospodarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije