Sastanak Dodik - Vučić: Uskoro zajednička sjednica vlada RS i Srbije

Radiosarajevo.ba
Sastanak Dodik - Vučić: Uskoro zajednička sjednica vlada RS i Srbije

Uskoro će biti održana zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske nakon večerašnjeg sastanka s Aleksandrom Vučićem, premijerom Srbije u restoranu u mjestu Klašnice kod Banjaluke, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali i Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske, predstavnici Vlade Srbije i Stanimir Vukićević, ambasador Srbije u BiH.

Dodik i Vučić saglasili su se da je u BiH potrebno poštivati Dejtonski mirovni sporazum, te očuvati mir i stabilnost. 

"Poštivanje Dejtonskog sporazuma, očuvanje mira i stabilnosti ključno je opredelenje Srbije i Republike Srpske", rekao je Vučić, navodeći da bi tri konstitutivna naroda u BiH dogovorom trebalo da donose ključne odluke.

Vučić je istakao da je s Dodikom razgovarao o svim zajedničkim akcijama. On je istakao da će u narednom periodu biti popravljene putne veze između RS i Srbije, pogotovo putevi prema Bijeljini i Višegradu.

"Bitno je da ljudi u RS osećaju sigurnost zahvaljujući vezama sa Srbijom. Važno je što Dodik dolazi na manifestacije u Srbiju koje nemaju direktne veze sa RS. To je od velikog značaja, jer ako on dođe na otvaranje fabrike to znači da je za RS važno da Srbija ide napred", rekao je Vučić.

On je rekao da je od velikog značaja da politička situacija u regionu bude stabilna, te da je za Srbiju i RS najvažnija ekonomska stabilnost.

Dodik je ocijenio da RS i Srbija imaju visok stepen saradnje u svim oblastima, zahvaljujući Vučiću. Na večerašnjem sastanku su, kaže, "napravili inventuru onoga što smo uradili i onoga što planiramo da uradimo".

Vučić je u Banju Luku došao nakon što je obišao selo Čipuljić kod Bugojna, odakle potiče porodica Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije