Sastanak SDA i HDZ bez dogovora: Čović i Izetbegović poručili "ništa novo"

Radiosarajevo.ba
Sastanak SDA i HDZ bez dogovora: Čović i Izetbegović poručili "ništa novo"
Foto: Bljesak.info / Sastanak održan u Mostaru

Približavamo se tome da se definiraju principi, rekao je Bakir Izetbegović o razgovorima o federalnoj vlasti nakon susreta s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Kako prenosi Bljesak.info, novinari su se bunili jer su na pressici rekli kako uvijek pišu iste stvari.

„Ništa novog nema, ali ima dobra atmosfera“, rekao je Izetbegović dok je Čović rekao kako se dogodilo dosta toga i da s emože napraviti iskorak.

„Što prije trebamo uspostaviti vlast na razini BiH i mislim da ćemo idućeg tjedna razgovarati u Sarajevu. Mnoge teme koje nas opterećuju stavit ćemo na stol i pokušati naći rješenja. Razgovarat ćemo da svi naši predstavnici u izvršnoj vlasti rješavaju probleme kako bi se ekonomsko stanje u zemlji stabiliziralo“, kazao je Čović.

Dodao je kako su razgovarali Izbornom zakonu i iznijele svoje stavove, a i bit će organizirani i sastanci ekspertnih timova obje stranke o Izbornom zakonu.

„Iznijeli smo sve šta je problematično. Obvezali smo se da imamo dinamiku razgovora i da stvaramo ambijent koji nudi pomirenje. Sve je to u funkciji da BiH profunkcionira na svom europskom putu, ali i unutarnjoj stabilnosti“, kazao je Čović.

Izetbegović kaže kako nije „optimist da možemo napraviti izmjene Izbornog zakona“.

„Ali da se mogu postići neki principi. Valja implementirati presude Ustavnog suda i presude iz Strasbourga. Radit će se da se definira program novog saziva federalne Vlade i kreće se razgovore o pozicijama“, rekao je Izetbegović i dodao kako će HDZ BiH i SDA na lokalnim izborima, u mjestima gdje su Bošnjaci i Hrvati u manjini, zajedno nastupiti.

Čović je rekao kako su ove dvije stranke imale „desetke razgovora kojima nema mjesta u javnosti“.

„Radimo na ambijentu u približavanju odnosa“, rekao je Čović.

Izetbegović je rekao kako nekad ima više, a nekad manje kemije u odnosima.

„Atmosferu treba pretvoriti u efikasnuiju suradnju. Svakodnevni život i funkcioniranje vlada na svim razinama ne smije biti dovedeno u pitanje. Rezultati rada vlada nisu loši“, rekao je Izetbegović i dodao kako je „Federacija veliko gradilište ali ako ne bude novih kredita doći će do zastoja“.

Izetbegović je rekao kako Srbe treba uvjeriti u približavanje NATO-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije