Sastanak delegacija HDZ i SDA u Mostaru: Očekujemo dogovor u korist Hrvata, Bošnjaka i svih građana

Radiosarajevo.ba
Sastanak delegacija HDZ i SDA u Mostaru: Očekujemo dogovor u korist Hrvata, Bošnjaka i svih građana

"Očekujemo dogovor u korist Hrvata, Bošnjaka i svih građana u BiH, da krenemo putem dogovora i stabilnosti", rekao je Bakir Izetbegović pred početak današnjeg sastanka sa Draganom Čovićem u Mostaru u vezi s formiranjem eventualne koalicije, javlja Anadolu Agency (AA).

Izetbegović je kazao da je vrijeme da se krene putem oporavka odnosa u BiH, stabilizacije i reformi.

""Očekujem približavanje stavova, približavanje dva koncepta, jedan je da živimo zajedno, a drugi je da živimo jedni pored drugih. Moramo tražiti rješenje", rekao je Izetbegović.  

Uoči razgovora, jučer su održane sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH i Glavnog odbora SDA, a predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izrazili su nadu da će sastanak biti uspješan, te da će doći do dogovora dvije stranke o formiranju vlasti.

Komentarišući poziv SDA, DF-a, SDS-a, PDP-a i NDP-a da se pridruže njihovom sporazumu, Čović je rekao da može potpisati samo smjernice HDZ-a BiH. Lider HDZ BiH ranije je naglasio da su HDZ BiH i SNSD o formiranju vlasti razgovarale kao pobjedničke stranke unutar hrvatskog i srpskog naroda, te da data riječ i pružena ruka vrijede više od bilo kakvog sporazuma.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je da predstavnici SDA na sastanku u Mostaru sa delegacijom HDZ-a BiH neće postavljati nikakve rokove, preduslove i ultimatume, ali očekuju da to ne čini ni druga strana.

Izetbegović je naveo da je SDA spreman da napravi mehanizme koji će "razbiti bojazan Hrvata u BiH da su potisnuti" i očekuje da će na sastanku sa Čovićem biti potpisani okvirni zaključci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije