Sastali se tužitelji iz BiH i Srbije - potpisan Sporazum koji se tiče svjedoka na suđenjima

1
Radiosarajevo.ba
Sastali se tužitelji iz BiH i Srbije - potpisan Sporazum koji se tiče svjedoka na suđenjima
Foto: Tužilaštvo BiH / Potpisivanje Sporazuma u Tužilaštvu BiH

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, održava se radni sastanak tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu BiH i TRZ R Srbije, a centralne teme sastanka odnose se na krivično procesuiranje predmeta u kojima dva tužilaštva realizuju saradnju i komunikaciju, razmjenu informacija i dokaza i druge procesne aktivnosti.

U okviru sastanka, potpisan je i Sporazum o razumijevanju u oblasti podrške svjedocima, oštećenima i žrtvama radi njihovog učešća u krivičnim postupcima za ratne zločine, a koji su potpisali glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić i glavna tužiteljica Tužilaštva za ratne zločine Srbije Snežana Stanojković.

Ovaj sporazum nastojat će žrtvama i svjedocima olakšati učestovanje u sudskim procesima, a takođe će omogućiti bržu i direktniju saradnju dvaju pravosudnih institucija, naročito u oblasti koordinacije aktivnosti povezanih sa svjedocima i žrtvama, koje su neizostavni dio svakog sudskog postupka u predmetima za ratne zločine, a koji se u mnogim predmetima mogu nalaziti u jednoj ili drugoj državi.

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

Ko je Milanko Kajganić, novoimenovani glavni tužilac Tužilaštva BiH

Ko je Milanko Kajganić, novoimenovani glavni tužilac Tužilaštva BiH

Sporazum će olakšati komunikaciju sa svjedocima, organizovanje njihovog svjedočenja, kao i druge aktivnosti koje su direktno povezane sa aktivnostima oštećenih osoba u predmetima ratnih zločina.

Tokom posjete i radnog sastanka tužilaca, bit će razgovarano o pomoći i asistenciji u predmetima u kojima dva tužilaštva već ostvaruju komunikaciju i saradnju, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije