Saša Magazinović: Predsjednik Malte snažno podržao evropski put Bosne i Hercegovine

0
Fena
Saša Magazinović: Predsjednik Malte snažno podržao evropski put Bosne i Hercegovine
Foto: PSBiH / Saša Magazinović na Malti

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Saša Magazinović boravi na Malti gdje, kao predsjednik Komiteta za održivi razvoj Globalnog parlamenta za mir i toleranciju, učestvuje u brojnim susretima i razgovorima u čijem fokusu je izgradnja mira i tolerancije u trenutnim, izazovnim, okolnostima.

Tim povodom, Magazinović je kao dio delegacije Globalnog vijeća za toleranciju i mir imao susret sa predsjednikom Malte George Vellom.

"Predsjednik Malte George Vella ukazao nam je čast primivši nas u svojoj rezidenciji. Ovaj čovjek mira i tolerancije impresionirao me poznavanjem situacije u našoj regiji, a posebno u našoj zemlji. U razgovoru koji smo vodili vrlo jasno mi je dao do znanja da, kada je riječ o pridruženju u Evropsku uniju, ne trebamo sumnjati u podršku Malte kao članice EU, ali da i mi moramo konkretnim rezultatima pokazati da to želimo", izjavio je Magazinović nakon susreta sa predsjednikom Malte, iskazavši potpuno razumijevanje za velika očekivanja od novoformiranih vlasti, kako od strane građana Bosne i Hercegovine, tako i od međunarodnih partnera.

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Pored predsjednika i brojni drugi zvaničnici Malte su iskazali podršku integracijskim procesima, između ostalih i predsjednik Parlamenta Malte Angelo Farrugia, ministar vanjskih i evropskih poslova i trgovine Ian Borg, kao i zastupnici u parlamentu ove zemlje.

U toku svog boravka Magazinović će imati brojne bilateralne susrete, a pozvan je i da se obrati u Parlamentu Malte i da govori na temu izgradnje mira i tolerancije u regiji koja obuhvata zemlje Mediterana, Srednjeg istoka i sjeverne Afrike.

Osim toga, Magazinović će govoriti i na panelu o ulozi Evropske unije kao globalnog igrača u osiguranju mira u regiji Balkana, navodi se u saopćenju, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije