Saša Magazinović: 'Četiri godine pokušaja da se uvede red'

3
Radiosarajevo.ba
Saša Magazinović: 'Četiri godine pokušaja da se uvede red'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović je danas, 25. marta, na svom X.com profilu podsjetio na veliki problem u BiH - zloupotrebu službenih vozila. 

Kako stoji u objavi Saše Magazinovića, danas je održao i sastanak s ministrom prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edinom Fortom. 

"Zloupotreba službenih vozila - četiri godine pokušaja da se uvede red. 

Dvije godine od smrti Ivice Osima, prisjetili ga se u FK Željezničar i Japanu

Dvije godine od smrti Ivice Osima, prisjetili ga se u FK Željezničar i Japanu

16. januar 2020. godine, Predstavnički dom je usvojio inicijativu za označavanje službenih vozila naljepnicom ili na drugi odgovarajući način kako bi bilo jasno vidljivo da se radi o službenom vozilu i kojoj instituciji pripada, a sve u svrhu sprječavanja zloupotreba korištenja.

6. februar 2020. godine, Vijeće ministara potvrdilo inicijativu i zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa za implementaciju.

Ministarstvo u namjeri da izbjegne označavanje službenih vozila je dalo mišljenje da se zloupotrebe mogu spriječiti uspostavom registra vozila koji će biti javno dostupan?!? To bi otprilike značilo da kada sumnjate na zloupotrebu morate zapisati tablice pa tražiti to auto u online bazi. Bježe od onoga što je jednostavnije i uočljivije - naljepnica ili posebne tablice.

Ministarstvo finansija je otišlo korak dalje sa mišljenjem da su saglasni sa uspostavom javno dostupnog registra, ali da svaka institucija mora dati saglasnost za svoja vozila.

Danas sam imao sastanak sa ministrom Edinom Fortom na ovu temu. Sve ovo se dešavalo prije njegovog izbora. Naravno da je spreman da sa svoje strane napravi korake u pravcu realizacije inicijative koja već predugo čeka i pokuša ispraviti ono što je rađeno prije njega.

Da li očekujemo opstrukcije? Da. Previše je onih kojima je interes da i dalje službeno auto zloupotrebljavaju za privatne svrhe. Mnogo je ministara, direktora i drugih funkcionera koji su kupili naklonost ljudi iz sistema dodjelom državnih auta.

Da li ćemo se truditi da uvedemo red? Apsolutno da", poručio je Magazinović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije