Šarović o povratku nadležnosti: Čin koji može imati nesagledive posljedice ako...

2
Radiosarajevo.ba
Šarović o povratku nadležnosti: Čin koji može imati nesagledive posljedice ako...
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Mirko Šarović

Pitanje povratka nadležnosti na nivo entiteta, za predsjednika SDS-a Mirka Šarovića je legitiman cilj, ipak Šarović ocjenjuje da je takva inicijativa opasna.

"Smatram da je to čin koji može da izazove nesagledive posljedice ako se krene u pogrešnom smjeru", rekao je Šarović, dodajući da bilo koja pogrešna odluka može da dovede do spirale potpune krize koja je već sada intezivna.

“Legitimno je da izađem i kažem da je ovaj Ustav BiH potupno nakaradan. Ali, da li ja imam imam šanse, kako će na to reagovati druge strane, to je nešto drugo, ali je legitmno”, pitao je Šarović, dodajući da u NSRS SDS nije glasao jer nije želio da rizikuje, te pojasnio da je po njegovom mišljenju Dejtonski mirovni sporazum najbolje rješenje za RS.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Komentarišući "Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavno-pravnog poretka države BiH" koji se našao na današnjem dnevnom redu, Šarović je kratko poručio:

"Očito da nema uslova za donošenje bilo kakve odluke ili bilo kakve deklaracije. Suviše je govorimo o bilo kakvoj rezoluciji ako u njoj ne učestvujem. Očito je da nema početne pripreme da bi bilo šta ušlo u parlamentarnu proceduru uključujući i ovu deklaraciju", piše N1.

Osvrnuo se i na ranije prijedloge da CIK BiH na neki način sankcioniše političare koji krše Dejton.

"CIK za to nije nadležan, bilo ko ako je dao mišljenje, dao ga je u svoje ime. To je nadležnot Suda. Ne vjerujem da će CIK ikada ući u to da ocjenjuje da li je nešto u skladu sa Dejtonom ili ne", rekao je Šarović.

Predsjednik SDS-a je dodao da neće podržati bilo kakvu sankciju koju donese OHR, ili visoki predstavnik “sa kredibilitetom ili ne”, rekao je Šarović, dodajući da se, s druge strane, ne može utjecati na pojedinačne sankcije država poput SAD ili Njemačke.

"Uvijek smo imali negativan stav prema tome. Mi smo ogorčeni protivnici vlasti u RS, SNSD-a, ali mislim da ih treba da pobjedimo za stolom, ili na izborima", zaključio je Šarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije