Šarović i Ljajić potpisali protokol: Uklonjene barijere u trgovini Srbije i BiH

Radiosarajevo.ba
Šarović i Ljajić potpisali protokol: Uklonjene barijere u trgovini Srbije i BiH
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisali su danas u Beogradu Protokol o uklanjanju necarinskih barijera u trgovini.

Ministar Mirko Šarović rekao je da su ovim Protokolom uklonjene barijere koje su najviše smetale predstavnicima Srbije i Bosne i Hercegovine, među koje je pobrojao izvoz mlijeka, pilećeg mesa, voća, povrća, malina, proizvoda od čelika, vode, sokova i piva. 

“Uvjeren sam da će uštede od uklanjanja ovih barijera osjetiti i budžeti i sami privrednici”, rekao je Šarović. 

Ministar Rasim Ljajić rekao je da je od 13 barijera uklonjeno sedam, da će dvije biti uklonjene do kraja januara 2018. godine (o izvozu poljoprivrednih proizvoda i priznavanje analiza laboratorija za neprehrambene proizvode). 

On je rekao da kao problematičan ostaje i izvoz piva iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, za šta je potrebna promjena određenih propisa, kojoj se obje strane nadaju u prvoj polovini 2018. 
Jedan od problema su i granični prijelazi Kotroman-Vardište i Ljubovija-Bratunac na kojima se stvaraju velike gužve jer nema terminal i veterinarske inspekcije, rekao je Ljajić i dodao da treba uskladiti propise i o javnim nabavkama i da je četvrta barijera na čijem rješenju će raditi uvoz određenih auto-dizalica iz Bosne i Hercegovine u Srbiju. 

“Mislim da smo napravili ogroman posao, da smo napravili model saradnje koji će biti primjenjivan ne samo između dvije zemlje, ovo je model saradnje koji mi želimo da predstavimo kao primjer dobre prakse sa drugim zemljama u regionu”, rekao je Ljajić. 

Sarovic_Ljaljic_AA5.jpg - undefined

On je najavio da Srbija želi da na isti način rješava problem u trgovini i sa drugim zemljama poput Makedonije i Crne Gore sa ciljem da se stvori jedinstveni ekonomski prostor, jer je prema njegovim riječima ovo brz i efikasan način, na koji su Srbija i Bosna i Hercegovina problem rešile za nekoliko mjeseci. 

“Uvjeren sam da ćemo kroz ovaj mehanizam i tromjesečni monitoring biti primjeri i drugima”, rekao je Šarović. 

Ministri su izrazili i zadovoljstvo dosadašnjom trgovinskom razmjenom dvije zemlje, pa je Šarović kazao da očekuje da u 2017. godini razmjena dostigne obim oko milijardu i 700 miliona eura. 

“Srbija drugi najvažniji spoljno trgovinski partner Bosne i Hercegovine. Ove mjere imaju za cilj da tu našu saradnju poboljšaju i pojačaju. U 2017. robna razmjena imaće rast od 14,15 posto. Ovim dogovorom daćemo novi impuls, novi snažan korak”, rekao je Šarović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije