Šarović: BiH prijeti tužba EP Hrvatske vrijedna desetine miliona eura

E. H.
Šarović: BiH prijeti tužba EP Hrvatske vrijedna desetine miliona eura
Ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Mirko Šarović istaknuo je na Sarajevo Business Forumu kako BiH može od ovog foruma očekivati nove investicije ako se svi učesnici iz BiH dobro pripreme.

„Možemo očekivati nove velike investicije ako se kao zemlja dobro pripremimo, ako budemo imali stabilne institucije i stabilnu vlast i ako nekim drugim benefitima i pogodnostima bude bolja od zemalja u regionu. Investitora ima, ali mnogo toga, odnosno, najviše zavisi od nas“, istaknuo je Šarović.

On je kazao kako je ovogodišnji forum jedan od najboljih kojem je on prisustvovao i koji ima potencijal da donese određene poslovne saradnje. Dodao je i kako je obaveza poslovnih ljudi, političara i nadležnih agencija da prezentiraju mogućnosti u BiH, te da je sigurno kako ekonomske rezultate BiH pokazuje konstantno.

Ipak, najzanimljiviji je bio njegov komentar u vezi s potencijalnom tužbom Elektroprivrede Republike Hrvatske, koja potražuje određena
sredstva od BiH.

„To je novi problem za BiH, te su Vijeće ministara i Ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose zaprimili zahtjev Hrvatske za nadoknadu njihovih ulaganja u BiH tokom 1990-ih godina. To je,
ustvari, nova ozbiljna situacija u kojoj hrvatska elektroprivreda traži dobrovoljno poravnanje, odnosno isplatu uloženih sredstava u BiH i najavili su međunarodnu arbitražu u ovom slučaju ako BiH ovom pitanju ne pristupi na dobrovoljnoj osnovi. S ovim pitanjem upoznat ću Vijeće ministara, naravno resornog ministra i Vladu RS-a, a s ovim novim slučajem upoznato je i pravobranilaštvo BiH. Riječ je o odštetnom zahtjevu koji vrijedi desetine miliona eura, ali ne bih govorio o tačnim informacijama koje ćete vjerovatno dobiti narednih dana“, dodao je ministar Šarović, komentirajući pitanje novinara o slučaju u vezi s potencijalnom tužbom protiv Termoelektrane Gacko.

Kao zaključak, ministar Šarović je istaknuo i priliku da se panelom „Jedna regija, jedna ekonomija – potencijal i povezivanje“, na ovogodišnjem SBF-u, kreira dobra podloga za regionalnu saradnju u pogledu razbijanja ekonomskih barijera.

„Moguće je kreirati, možda ne u bukvalnom smislu jednu ekonomiju, ali svakako ekonomiju koja ima ujednačene uvjete poslovanja, koja nema carinskih barijera, koja ima jedinstveno i jedno slobodno tržište u regionu, ekonomiju koja neće imati necarinske i skrivene barijere, onu u kojoj će dominirati regionalni projekti i saradnja“, zaključio je ministar Šarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije