Sarajlije piju tehnički neispravnu vodu

Radiosarajevo.ba
Sarajlije piju tehnički neispravnu vodu

Sarajevsko preduzeće 'Vodovod i kanalizacija' jučer je ostao bez električne energije zbog neplaćenih računa. Situacija u ulici Jaroslava Černija bila je kao u ratu, u tamnim kancelarijama administracija je pokušavala ručno odraditi barem dio posla. Direktor Fahrudin Pilavdžić je s mobitela slao poruke i e-mailove kako bi stupio u kontakt sa članovima Nadzornog odbora i Skupštine preduzeća, ali i resornog ministarstva, piše list San.

Uplaćena suma

"Istina jeste da mi dugujemo 1,700.000 KM, ali također smo ovim potezom zatečeni. Prošli mjesec smo se našli u sličnoj situaciji pa smo uz asistenciju Ministarstva privrede postigli načelni dogovor. Naime, poslali smo jedno pismo u kojem smo obavijestili čelne ljude 'Elektroprivrede' o našoj veoma teškoj situaciji. Rekli smo da ne možemo plaćati mjesečno više od 400.000 KM što smo i poštovali. Prošle sedmice smo uplatili tu sumu, ali izgleda je to bilo nedovoljno", rekao je za San direktor 'Vodovoda i kanalizacije' Fahrudin Pilavdžić, te dodao:

"Polažem velike nade u zakon o konsolidaciji komunalnih preduzeća koji bi vrlo brzo trebao nešto promijeniti na ovom polju. Do tada ne vjerujem da će 'Elektrodistribucija' biti baš toliko nerazumna, obzirom da mi plaćamo i kamatu na taj dug. Trenutno nemamo novac da platimo i oni su toga svjesni. Ne znam što im je ovo trebalo. Pokušavam cijeli dan doći do direktora koji je naložio isključenje, ali ne uspijevam. Međutim, uspio sam razgovarati sa službenicom Bakirom Kurtović koja je konstatovala da su svjesni da mi nemamo novca, ali da pokušamoo pronaći novac preko Vlade KS.

I Muamera Srna direktorica pogona vodovoda nije krila razočarenje:

"Ne znamo šta da radimo. Očekujemo da će se urazumiti i shvatiti koliko ovome preduzeću struja znači. Naime, trenutno, pored ostaloga, nije moguće vršiti labaratorijsku kontrolu vode", naglasila je Srna i apelovala na Zavod za javno zdravstvo i Sanitarnu inspekciji da preuzmu odgovornost nad kompletnom kontrolom vode za piće.

Sanitarna zaštita

Isključivanje struje 'Vodovodu' najemotivnije je podnijela Jasminka Simić, rukovodilac Službe za sanitarnu zaštitu i kontrolu kvaliteta vode. Dugogodišnji radnik 'Vodovoda', član stručne ekipe koja je u ratu radila kontrolu kvaliteta vode.

"Ova slika, ovaj mrak u laboratoriji, zaustavljanje našeg osnovnog procesa od koga zavisi zdravlje ovih potrošača je u meni probudilo emocije pa se vraćam u ratni period. U ono vrijeme su se ljudi koji su vodili politiku Grada izborili da u onakvim uslovima ratna laboratorija ima prioritet u snadbijevanju električnom energijom. Danas, 16-17 godina poslije mi se nalazimo u goroj situaciji", rekla je Simićeva i dodala da je u utorak vozilo 'Vodovoda' prešlo preko 100 kilometara da bi se pokupili uzorci na svim kontrolnim tačkama. Svakodnevno se uradi 27 do 30 uzoraka u cijelome gradu, međtuim to sve, pa čak i posao od jučer je propao, jer uzorci u određenim uslovima stoje 48 sati, pa se tek onda očitavaju.

"Mi garantujemo kvalitet vode samo na bazi laboratorijskih rezultata. Od ovoga trenutka stručnjaci Vodovoda ne mogu garantovati za kvalitet vode. Voda je jedino za tehničku upotrebu", zaključila je Simićeva.

U laboratoriji Vodovoda nemoguće je uspostaviti rad pomoću agregata zato što bi zbog čestog pada napona instrumenti došli u pitanje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije