Sarajlije krijumčarili migrante: Optuženi "Gale" i "Uške"

Radiosarajevo.ba
Sarajlije krijumčarili migrante: Optuženi "Gale" i "Uške"
Dubioza kolektiv / "Ovdje su izbjeglice i migranti dobrodošli!"
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv dva lica, optužena da su tokom prošle godine, počinili krijumčarenje ilegalnih migranata na teritoriji BiH, među kojima je bilo i maloljetnih lica.

Kako se navodi, optuženi su Nedžib Đono zvani Gale ili Garavi, rođen 1975. godine u Sarajevu, i Amel Ušanović zvani Uške, rođen 1985. godine u Sarajevu.

Optuženi se terete, da su tokom mjeseca septembra 2017. godine, zbog sticanja protivpravne imovinske koristi, po prethodnom dogovoru, preuzeli deset ilegalnih migranata, među kojima je bilo šest maloljetnih lica sa područja Kosova, kao i četiri lica nepoznatog porijekla.

U optužnici se navodi da su migrante bez važećih putnih isprava, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu, povezli u pravcu Bihaća i državne granice s Hrvatskom, kako bi im omogućili nezakonit prelazak na područje Hrvatske i dalje kretanje prema zemljama EU.

U izvršenju krivičnog djela, optuženi su, zajedno sa ilegalnim migrantima, otkriveni od strane policijskih
službenika Granične policije BiH.

Optuženi se terete da su kao saizvršioci vršili prevoženje krijumčarenih lica koja nisu navršila 18 godina, omogućivši im boravak u Bosni i Hercegovini, čime su počinili krivično djelo Krijumčarenje lica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije