Sarajevski i srebrenički dokazi protiv Mladića

Radiosarajevo.ba
Sarajevski i srebrenički dokazi protiv Mladića


Haško tužilaštvo podnijelo je Sudskom vijeću Tribunala u Haagu nacrt plana prema kojem će biti iznijeti dokazi na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema ranijoj odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), suđenje Mladiću za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja trebalo bi početi 14. maja ove godine izlaganjem uvodnih riječi.

Šest sati uvodnog izlaganja

Tužilaštvo u Haagu je u podnesku najavilo kako će im za uvodno izlaganje trebati šest sati, objavio je Justice Report - BIRN.

Nakon što je Sudsko vijeće MKSJ-a odredilo da bi suđenje trebalo početi sredinom maja, Odbrana se žalila tražeći više vremena za pripremu; sudije još uvijek nisu donijele odluku o zahtjevu, a naredna statusna konferencija zakazana je za 24. april

Izlaganje dokaza protiv Mladića, kako je navedeno, bit će podijeljeno na pet dijelova. Prvi dio će se odnositi na pregled predmeta, potom će se dokazivati zločini u Sarajevu. Treći segment odnosit će se na uzimanje međunarodnih vojnika za taoce tokom 1995, nakon čega će uslijediti dokazi o progonu nesrpskog stanovništva s područja 15 bh. općina, te konačno genocid u Srebrenici.

Tokom prvog dijela dokaznog postupka – koji bi trebao početi 29. maja – bit će saslušana 23 svjedoka.

Masakri, logori...

“Bit će izneseni dokazi o dva masakra iz 1992, o okrutnom postupanju i ubistvima u dva logora, kao i početno bombardovanje Sarajeva u maju 1992.”, navodi se, između ostalog, u podnesku.

Haško tužilaštvo je istaklo kako je “trenutno teško predvidjeti tempo suđenja”, te je zatražilo od Vijeća dodatne informacije o tome da li je ovakav raspored u skladu s planovima Tribunala u Haagu.

Mladić je uhapšen u maju 2011, a prvi put se pojavio pred sudijama MKSJ-a 3. juna prošle godine, podsjeća Justice Report - BIRN.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije