Sarajevska gradska televizija na čekanju

Radiosarajevo.ba
Sarajevska gradska televizija na čekanju

Sa jedne od sjednica Gradskog vijeća (Arhiv)

Gradsko vijeće Grada Sarajevo nije na današnjoj sjednici usvojilo Odluku o transformaciji Društva za emitovanje „PEP“ u Javno preduzeće "Gradska radio-televizija" Sarajevo.

Za ovu odluku glasalo je 14 vijećnika iz SDP-a, a ostalih 13 iz SDA, Naše stranke, SBiH, BPS i Stranke penzionara, bili su suzdržani.

Behmen očekuje usvajanje

"Odluka o preuzimanju je usvojena i na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća će ponovo biti ponuđena ista odluka, odnosno odluka o pretvorbi. To je više formalnopravna odluka koja treba da se registrira u Sudu i ništa više", kazao je novinarima gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Vijećnik SDA Sead Srna je kazao da je dio Gradskog vijeća u potpunosti shvatio mišljenje javnosti da ne treba formirati još jednu televiziju te da Odluka zato u ovom trenutku nije prihvaćena.

"Javnost nije za to da se formira još jedna televizija. I mi smo protiv zbog finansija, neriješenog imovinskog pitanja i jer je to skup Projekt i u ovom trenutku smatramo da Grad nema taj novac”, kazao je Srna dodavši da bi se novac namijenjen za formiranje ove televizije mogao usmjeriti na druge projekte kao što su Trebevićka žičara, uređenje kulturno-historijskih spomenika, uređenja fasada, ulice Ferhadija.

Gojer: Nema preciznih garancija

Mirsad Šabaredžović iz BPS-a je kazao je kako "nema potrebe za formiranjem dvaju lokalnih javnih emitera na području KS-a".

Vijećnik Gradimir Gojer iz SBiH je kazao da je bio suzdržan jer "nisu dobivene precizne garancije u pogledu kadrovske politike i kako će se formirati programsko vijeće te da li će sve stranke koje u Gradu participiraju biti zastupljene u tom programskom vijeću".

Baltićeva umjesto Ivaniševića

Utvrđen je Nacrt Odluke o utvrđivanju sportskih manifestacija od značaja za Grad Sarajevo, koji se upućuje u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Utvrđeni su i nacrti odluka o pristupanju izradi regulacionim planovima “Kovačići Centar“, „Kovačići“ i „Koševsko Brdo“, i upućuju se u javnu raspravu u trajanju od 15 dana.

Gradsko vijeće je primilo k znanju i Informaciju o upisu učenika u srednje škole s područja Grada Sarajeva u školskoj 2009./2010. godini.

Na današnjoj sjednici donesena je i Odluka o dodjeli mandata Ani Baltić za vijećnicu u Gradskom vijeću Grada Sarajeva. Baltić je dobila mandat vijećnice u Gradskom vijeću kao kandidat s liste grupe vijećnika Općinskog vijeća Novo Sarajevo, umjesto Marina Ivaniševića, prenosi Fena.

Emir Suljagić: Hajmo bit' konstruktivni
Peđa Kojović: Ako vam je dobro, glasajte kao i dosad

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije