Sarajevo: 'Veterinarska stanica' i dalje u štrajku

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: 'Veterinarska stanica' i dalje u štrajku

Radnici Kantonalnog javnog poduzeća "Veterinarska stanica" d.o.o. Sarajevo, koji su u generalnom štrajku od 27. oktobra, danas su okupljanjem pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo upozorili na teško stanje u poduzeću. 

Okupili su se na tom mjestu jer se danas održavala konstituirajuća sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. Htjeli su, kako kažu, nove ljude, novoizabrane zastupnike, informirati o nezavidnom položaju u kojem se poduzeće nalazi već nekoliko mjeseci. 

Predsjednik Štrajkačkog odbora Dženan Rizvo kaže da je stupio u kontakt s resornim ministrom Emirom Hrenovicom koji je pružio podršku radnicima i najavio da će nastaviti raditi na rješavanju problema, javlja Fena.

Hrenovica, kao i radnici, smatra da su zaposlenici "Veterinarske stanice" ''taoci'' jednog čovjeka, vršioca dužnosti direktora Senada Arnautovića, čiju smjenu radnici i traže.  

Navode da je Arnautoviću istekao mandat te zahtijevaju da odmah odstupi s dužnosti, ali i osigura sredstva za neisplaćene plaće. Plaća u ovom poduzeću nema već šesti mjesec. 

Od početka štrajka nije ispunjen nijedan zahtjev radnika, a sada su došli u situaciju da ne mogu obavljati ni dio poslova koji su do sada radili, a to su hitni slučajevi. 

Rizvo kaže da su u deficitu s lijekovima, da će im za nekoliko dana biti prekinuto dostavljanje goriva, a da odavno nemaju zimsku opremu za automobile. 

Štrajkački odbor će zasjedati u ponedjeljak, a na sastanku će precizirati daljnje štrajkačke aktivnosti. 

Radnici koji su se okupili jutros u devet sati  prostor ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo napustili su po završetku sjednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije