Pred skupštinu Saveza samostalnih sindikata: Uposlenike sindikata ucjenjuju

Radiosarajevo.ba
Pred skupštinu Saveza samostalnih sindikata: Uposlenike sindikata ucjenjuju
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dom sindikata Sarajevo

Organizacioni odbor za održavanje Skupštine Saveza samostalnih sindikata BiH zakazane za 12. februara 2020. godine uputio je reakciju na danas održanu press konferenciju Saveza samostalnih sindikata BiH na čelu s predsjednikom Selvedinom Šatorovićem.

Šatorović: Savez samostalnih sindikata BiH ostaje jedinstven

„Tvrdnje Šatorovića, za koje smo saznali od pojedinih medija, da nema većine za održavanje Skupštine Saveza, prije svega govore o tome da se on bavi time ko ima, a ko nema većinu, kao što se bavio time i pred održavanje 14 kongresa u februaru 2018. i tzv 'Vanednog' u oktobru iste godine. Imao je više nego dovoljno vremena da pokaže šta može uraditi za Savez i radnike, pa je umjesto da se bavi poslom i ujedinjenjem, pravio suprotno, dodatno produbio jaz među sindikatima i bavio se sindikalnim populizmom uz podršku davno penzionisanih sindikalnih predstavnika, koji su njegove marionete i služe mu za neke brojke u nekim organima Saveza, a koji su svakako upitni iz ugla zakonitosti, jer je jasno i dokazano da ti organi sa njim kao predsjednikom nikad nisu upisani kod nadležnog Ministarstva, jer nisu ispunili zakonom propisane uvjete“, poručili su.

Dodali su da bi dali svoj doprinos da Savez napokon počne da se bavi radničkim, a ne ličnim interesima pojedinaca, 16 granskih sindikata je potpisalo odluku o održavanju Skupštine Saveza zakazenu za 12. februar, te su još 2 granska Sindikata najavila učešće, uz mogućnost da delegati još nekih Sindikata, iako su pod raznim pritiscima od tzv. rukovodstva Saveza, dođu i uzmu učešća u radu ove Skupštine.

Javnost mora znati da su pod pritiskom i uposlenici Saveza samostalnih sindikata BiH, jer ih se ucjenjuje radnim mjestima i egzistencijom, i to, što je najžalosnije, od osoba koje bi trebale da štite radnike od takvih rukovodilaca i poslodavaca. Pozivamo sve one koji imaju bilo kakav vid pritisaka ili prijetnji da ne dođu na Skupštinu Saveza, o tome odmah obavijeste Organizacioni odbor i nadležne organe i institucije, kako bi iste istražili i poduzeli zakonom propisane aktivnosti. Radnici, javnost i sindikalno članstvo treba da znaju da se prema zvaničnim podacima iz Registra udruženja, kako na nivou Federacije, tako i na nivou BiH, za sindikate koji su članice Saveza u evidenciji vodi podatak o članstvu za više od 167 hiljada članova, od čega više od 140 hiljada predstavljaju Sindikati koji su potpisali i dostavili imena delegata za najavljenu Skupštinu“, pojašnjeno je.

Prema njihovim riječima, očigledna je neistina da nema većine za održavanje Skupštine, ali tvrde da „mnogo smo se neistina i populizma naslušali od tzv. lidera Saveza SSSBIH“.

„Skupština Saveza 12. februara 2020. godine je prilika da se rad Saveza i njegovih legalno izabranih predstavnika vrati u zakonske okvire, te istinsku ulogu zbog koje postoji i zbog koje mora da održi svoj kontinuitet u društvu. Jasno je da populizam ne prolazi, jer priča da sa ovim imaju nešto Vlada Federacije i Udruženje poslodavaca je još jedna sindikalna floskula Šatorovića, te još jedan u nizu pokušaja da se skriva iza neistina i obmana, umjesto da dođe na Skupštinu i podnese izvještaj o proteklom radu, obzirom da izvještaj o radu predsjednika Saveza, organa, uključujući i Nadzorni odbor, nije podnesen, niti usvojen već više od šest godina. Sindikalni predsjednici i predstavnici koji su organizovali i uzeli učešće u realizaciji zakazane Skupštine bave se sindikalnim aktivizmom, a ne populizmom i iza sebe imaju vidljive rezultate u okviru svojih granskih sindikata“, poručeno je iz Organizacionog odbora za održavanje Skupštine SSSBiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije