Sarajevo: Sutra mirno okupljanje novinara ispred Narodnog pozorišta

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Sutra mirno okupljanje novinara ispred Narodnog pozorišta
Twitter / Vladimir Kovačević
Zbog sve češćih i brutalnijih napada na novinare širom Bosne i Hercegovine brojni novinari odlučili su organizirati mirno okupljanje sutra u 12.00 sati ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Svega nekoliko dana nakon što su osudili prijetnje i napad na novinarku portala Dnevnik.ba Gloriju Lujanović i ekipu BHRT u Konjicu, Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić, prof. dr Ljubinko Mitrović i dr Jasminka Džumhur najoštrije osuđuju sinoćnji napad na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, koji se dogodio u banjalučkom naselju Mejdan.

“Sve učestaliji incidenti ove vrste, ukazuju na alarmantnu situaciju u pogledu uslova za rad novinara što bitno ugrožava slobodu medija i pravo građana na objektivno informisanje. Novinari kroz svoj rad doprinose većem stepenu demokratičnosti u društvu, ostvarenju vladavine prava i pravne države, zaštiti i promociji ljudskih prava. Društvo u kojem su novinari na bilo kakav način spriječeni da to čine, suočeno je ne samo sa ograničenjem stepena slobode izražavanja, nego i ograničavanjem svih drugih ljudskih prava i sloboda”, piše u saopćenju.

Cijeneći važnost ovog pitanja za ostvarivanje ljudskih prava i vladavine prava, te imajući u vidu društvenu ulogu novinara, Ombudsmeni su juna 2017. godine prezentovali javnosti “Specijalni izvještaj o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini” sa nizom preporuka upućenih nadležnim institucijama (www.ombudsmen.gov.ba).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije