Sarajevo: Srušio se zid zgrade Oružanih snaga na Bistriku

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Srušio se zid zgrade Oružanih snaga na Bistriku
Vanjski dio zida na zgradi Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja se nalazi u sarajevskoj ulici Bistrik, danas se srušio.

„U zgradi Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH u toku su izviđajni postupci rješavanja vanrednog događaja u kojem je narušena funkcionalnost i stabilnost objekta zgrade Zajedničkog štaba OSBiH, te je ugrožena sigurnost pripadnika OSBiH koji se nalaze na ovoj lokaciji.

Naime, prilikom izvođenja građevinskih radova na objektu School of Science and Technology u Sarajevu u ulici Bistrik broj 7. došlo je do rušenja vanjskog dijela zida na objektu zgrade Zajedničkog štaba OSBiH u ulici Bistrik 5. Sarajevo“, saopćeno je iz Ministarstva za odbranu.

U saopćenju se ističe da, iako je radove ranije obustavila Služba za inspekcijske poslove općine Stari grad, investitor i izvođači su nastavili izvođenje radova koji su uzrokovali rušenje vanjskog zida na objektu Zajedničkog štaba OSBiH, oštećeni su konstruktivni elementi objekta, krilni zidovi, kao i međuspratna konstrukcija.

„Zbog ugrožene sigurnosti pripadnika OSBiH jedan dio zgrade Zajedničkog štaba OSBiH je evakuiran, dok je u toku daljnja procjena statičke stabilnosti objekta i osiguravanja konstruktivnih elemenata objekta od daljnjeg urušavanja i dalje materijalne štete. Ministarstvo za odbranu BiH već je kontaktiralo Zavod za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Stručna lica iz ove institucije, će tokom dana obići objekt Zajedničkog štaba OSBiH te dati stručni nalaz i mišljenje, kao i prijedloge za osiguranje objekta od daljnjih urušavanja i za sanaciju oštećenja“, navodi se u saopćenju.

Iz Ministarstva za odbranu naše zemlje naglasili su kako ova institucija niti Oružane snage BiH „nisu bili uključeni u proces izdavanja dokumentacije o gradnji biblioteke u krugu objekta School of Science and Technology u Sarajevu u ulici Bistrik broj 7., zbog čega su i uložili žalbu na dozvolu za gradnju“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije