Sarajevo: Sirijci ispred Ruske ambasade

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Sirijci ispred Ruske ambasade

Članovi Udruženja "Društveni kongres Sirijaca" u BiH organizirali su danas u Sarajevu mirno okupljanje ispred Ambasade Rusije u BiH. 
Mirno okupljanje Sirijaca, kako je i bilo najavljeno, trajalo je sat vremena

Grupa od oko 30-ak muškaraca, žena i djece držali su u rukama bh. i sirijske zastave i transparente na kojima je pisalo: "Ruski veto ubija našu djecu", "Stop genocidu u Siriji", "Narod želi slobodu i demokratiju", "Ruski narod je naš prijatelj"... 

Cilj ovog skupa, kako je izjavio zamjenik predsjednika Udruženja "Društveni kongres Sirijaca" Mustafa Bakou, jeste da Rusiji pokažu da nisu zadovoljni njenom politikom prema Siriji: „Oni su tri puta stavili veto na rezolucije UN-a i time je nastavljena agonija sirijskog naroda koji samo traži svoju slobodu i demokratiju.“

Izbjeglice stižu i u BiH

Dodao  je Bakou da su u stalnim kontaktima sa ljudima u Siriji i da je tamo situacija veoma teška zbog svakodnevnog ubijanja i protjerivanja civila iz gotovo svih gradova. 

„U zadnje vrijeme oko 200.000 izbjeglica iz Sirije došlo je u Tursku, Jordan, Liban, a neki su stigli i u BiH“, kazao je Bakou.

Sjećamo se Srebrenice, sjetimo se i Sirije

Članica tog udruženja Ratiba Tadefi je dodala da je humanitarna situacija u Siriji veoma teška: „Sirijski režim i vojska Bashara al-Assada su bombardovali grad Halep koji je donedavno bio jako uporište sirijske vlasti, međutim, narod se i tu pobunio i digao protiv vlasti.“

Po njenim riječima, predstavnici ruske ambasade u BiH su odbili da prime pismo u kome su članovi tog udruženja zamolili ambasadora Ruske Federacije da iskoristi sav svoj uticaj da bi se spriječilo daljnje nasilje u Siriji, posebno nad ženama i djecom. Pošto nisu mogli direktno uručiti pismo, članovi tog udruženja ubacili su ga u poštanski sandučić ruske ambasade u BiH, objavila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije