Sarajevo: Sastanak kod Budimira bez rezultata

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Sastanak kod Budimira bez rezultata

Sastanak predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira sa predstavnicima Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB), nije polučio konkretnim rezultatima.

Budimirom pozivu odazvat će se svi sem HDZ-ova?

Tema sastanka bila je trenutna politička situacija u BiH, a na konferenciji za novinare održanoj danas nakon sastanka u Sarajevu predsjednik Budimir istakao je da je sastanak održan sa predstavnicima stranaka koje se smatraju "izravnim akterima u političkoj situaciji u FBiH koji mnogi nazivaju krizom".
Nije želio komentaritati odsustvo dva HDZ-a sa današnjeg sastanka, iako su bili najavljeni kao učesnici.

"Današnji sastanak smatram pomakom i ocjenjujem ga uspješnim. Najavljujem da će se ovakav način rada nastaviti u sljedećem tjednu. Već sada najavljujem da će koncem idućeg tjedna biti ponovo sazvan sastanak sa liderima političkih stranaka.“

Budimir je, javila je agencija Anadolija, pojasnio da današnji sastanak nije rezultirao konkretnim zaključcima, ali da je, ipak, ostvaren napredak. Dodao je da je potrebno uvijek razgovarati, posebno sa onima koji nemaju isto mišljenje o određenom problemu. On je dodao da današnji sastanak nudi jedan posve novi pristup pokušaju rješavanja krize vlasti u Federaciji BiH.

Budimir je rekao da je odlučivanje potrebno vratiti u institucije FBiH. On je dodao da će na sljedeći sastanak biti pozvani i predstavnici Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, kako bi se ova atmosfera osnažila i stvorili preduvjeti za osnaženje institucija.


"Izbor sudaca Ustavnog suda, iz razloga koji su poznati javnosti, već duže vrijeme je blokiran, i on je u završnoj fazi. Zasigurno neće biti zapreka rješavanju situacije u FBiH", naglasio je Budimir.

Dopredsjednik FBiH Svetozar Pudarić ponovio je kako sastav Vlade FBiH treba odražavati sastav parlamentarne većine, kako bi se mogla provoditi politika utvrđena u Parlamentu. Fehim Škaljić podsjetio je da SBB BiH participira u vlasti na federalnom nivou, ali da nisu zainteresirani da podržavaju ''Federalnu vladu koja je nekompetentna i kojoj je Parlament FBiH izglasao nepovjerenje''.

Govoreći o prijedlogu za imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH potpredsjednik SDA Asim Sarajlić izjavio je da će se njegova stranka o tome naknadno izjasniti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije