Sarajevo sa suzama ispratilo 409 tabuta sa Srebreničanima

Radiosarajevo.ba
Sarajevo sa suzama ispratilo 409 tabuta sa Srebreničanima
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Suze, muk, bol... riječi su koje opisuju lica ljudi koji su danas u Sarajevu dočekali kamione sa posmrtnim ostacima očeva, braće, najbližih članova porodice i drugih sugrađana ubijenih u Srebrenici.

Jutros u 10,00 sati kamioni sa 409 posmrtnih ostataka žrtava Srebrenice krenuo je sa Gradskog groblja Visoko prema Sarajevu. Konvoj u Sarajevu dočekalo je više stotina građana koji su posmrtne ostatke Srebreničana ispratili kod zgrade Predsjedništva BiH, Trga Djece Sarajeva, tržnice Markale i Vijećnice, nakon čega je najtužnija kolona nastavila put prema Srebrenici.

Građani su na kamione stavljali cvijeće, proučili fatihu ili minutom šutnje odali počast za 409 Srebreničana koji će 11. jula biti ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima.


Foto: Čitateljka Radiosarajevo.ba

Bakir Izetbegović, član predsjedništva Bosne i Hercegovine je rekao kako će novih preko 400 ubijenih Srebreničana, novorođenče, dječaci od 14 - 15 godina, starci biti ukopani, te da je krajnje vrijeme da se svi u regionu suoče sa genocidom počinjenim u Srebrenici.

"Vrijeme je i da se usvoje rezolucije kakve su usvojene diljem civiliziranog svijeta, da takva bude usvojena i u BiH i da na osnovu toga počnemo graditi pomirenje i bolju budućnost u BiH", zaključio je Izetbegović.

Na pitanje novinara kako komentariše činjenicu da će Haški tribunal 11. jula razmatrati mogućnost oslobađanja Radovana Karadžića na slobodu, Izetbegović je rekao da taj datum nije izabran slučajno.

"Nadam se pozitivnom ishodu. Nadam se da nećemo ponovo biti nesretni tog 11. jula", rekao je Izetbegović i dodao kako se sve čini da se dostave potrebni dokumenti, te da se nada se da će makar ta presuda malo razvedriti taj dan.

Član predsjedništva BiH Željko Komšić nije želio davati izjave, a kao ni prethodnih godina, član predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Nebojša Radmanović nije prisustvovao današnjem ispraćaju posmrtnih ostataka Srebreničana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije