Sarajevo: Promovirani priručnici - kako da nastavnici historije koriste arhivu iz Haaga?

2
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Promovirani priručnici - kako da nastavnici historije koriste arhivu iz Haaga?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / S današnje promocije u Sarajevu

U Sarajevu je danas, 9. juna, održana promocija video produkcije PMI i predstavljanje Priručnika za nastavnike historije: Upotreba arhiva MKSJ-a i Mehanizma u nastavi historije o konfliktima devedesetih, a kojeg su predstavili Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRC) i JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo

PMI je Program mehanizma za informisanje (PMI) zajednica pogođenih sukobom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizma) u Hagu.

Promocija je bila podijeljena u dva panela.

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

U prvom panelu planirano je da se predstavi niz digitalnih sadržaja koje PMI proizvodi, s ciljem što jednostavnijeg upoznavanja i boljeg razumijevanja zaključaka MKSJ-a i Mehanizma o zločinima počinjenim u bivšoj Jugoslaviji tokom sukoba devedesetih godina. Produkcija uključuje seriju materijala uvezanih u online izložbe ili korištenih posebno kao kratki informativni video snimci.

Na drugom panelu je predstavljen 'Priručnik za nastavnike historije: upotreba arhiva MKSJ-A i Mehanizma u nastavi istorije o konfliktima devedesetih'.

Učesnicima su se obratili Fermin Cordoba, politički savjetnik i koordinator tima Delegacije Evropske unije u BiH, Rada Pejić Sremac, koordinatorica PMI, Anisa Sućeska, koordinatorica za rad sa mladima, doc.dr. Ahmed Kulanić, direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo, Velma Šarić, direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja (PCRC) te Andreas Holtberg, program menadžer Evropske asocijacije edukatora historije (EUROCLIO).

Moderatori navedenog događaja bili su Erna Mačkić i dr. Rodoljub Jovanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije