Sarajevo: Prijem dobrodošlice Hrvatskoj u EU

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Prijem dobrodošlice Hrvatskoj u EU

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen organizirao je danas prijem u Sarajevu povodom pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji, koja je od danas njen punopravni član.

U svom obraćanju medijima naglasio je da će se od sada pregovori o svim stvarima vršiti između BiH i Evropske unije pa i oni koji se tiču izvoza bh. proizvoda, ali učinjeno je mnogo napora u tom pravcu, a pregovori će biti nastavljeni budući da postoji razumijevanje za značaj ovih pitanja kako  za poljoprivrednike, tako i za ostale.

Ponovio je da je ono što se mora desiti kako bi BiH nastavila ići ka priključenju EU je implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", a za to nema zaobilaznog puta budući da je to jedan od preduvjeta za implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer tek tada može se govoriti o kredibilnoj aplikaciji BiH za članstvo u EU. 

Napomenuo je da će jedna od posljedica biti prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali to je jedno od pitanja na kojem se i dalje radi.

„Tokom priprema Republike Hrvatske za pristupanje EU mnogo se govorio o tome da granični prijelazi neće biti spremni za izvoz, ali posjetio sam te granične prijelaze i oni su spremni za izvoz iako nisu spremni u mjeri u kojoj bismo željeli da budu. Ipak, najgori scenarij nije se desio i mi ćemo nastaviti raditi na poboljšanjima“, istaknuo je Sorensen.

Komentirajući činjenicu da je Hrvatska postala punopravna članica EU, a u isto vrijeme u Sarajevu su protesti za donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju, Sorensen kaže da je ovaj region pokazao spremnost za kretanje za članstvu u EU, ali političari u BiH moraju ispuniti određene uvjete. Osim problema presude "Sejdić-Finci", BiH je jedina zemlja koja ima neriješene detalje kada je u pitanju CEFTA.

Današnjem prijemu prisustvovao je i ambasador Republike Hrvatske u BiH Tonči Staničić koji je napomenuo da neće biti loših trenutaka koji će za BiH nastupiti od danas pa nadalje iako će trebati nekoliko mjeseci prilagodbe, ali ono što nas čeka je dobro za BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije