Sarajevo: Preminuo Anton Štitić, potpredsjednik GDS-a

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Preminuo Anton Štitić, potpredsjednik GDS-a

U Sarajevo je preminuo Anton Štitić, potpredsjednik Građanske demokratske stranke (GDS) BiH, potvrđeno je Feni iz te političke partije.

Prema riječima predsjednika GDS-a Ibrahima Spahića, Anton Štitić bio je jedna od najizrazitijih ličnosti u bh. javnom životu, izuzetan pravni ekspert i advokat angažiran na izgradnji novih demokratskih odnosa kao svojevremeni sekretar Skupštine Grada Sarajeva, predsjednik Opštine Stari Grad, generalni sekretar Saveza općina i gradova FBiH.

Izuzetan doprinos dao je i u Parlamentarnoj skupštini BiH gdje je bio angažiran u Zakonodavno-pravnoj komisiji i bio jedan od nosilaca inicijative za izradu zakona o glavnom gradu BiH i lokalnoj samoupravi u našoj državi.

Život Antona Štitića bio je vezan i za sport, a svojevremeno je bio reprezentativac u odbojci.

Njegova osobna uloga u GDS-u BiH, kao potpredsjednika te stranke i predsjednika Komisije političkog savjeta i Komisije za statut i ljudska prava, bila je briga o pravima nacionalnih manjina i građana BiH.

Anton Štitić čitav život posvetio je najbližima, porodici i svojoj domovini BiH. Ostat će neizbrisiv trag. Opraštajući se od izuzetnog čovjeka, prijatelja i bliskog suradnika, uvjeren sam da će životno djelo Antona Štitića zauvijek ostati među nama kao vrijedna zajednička baština“, kazao je predsjednik GDS-aIbrahim Spahić.

Štitić je rođen je 1930. u Sarajevu; njegova sahrana najavljena je za sutra u glavnom gradu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije