Sarajevo poslalo poruku mira, suživota i tolerancije

Radiosarajevo.ba
Sarajevo poslalo poruku mira, suživota i tolerancije

Čitanjem, potpisivanjem i izručivanjem Apela za mir 2012. te završnom procesijom u Sarajevu je svečano završen trodnevni tradicionalni Svjetski susret mira "Naša je budućnost živjeti zajedno - Religije i kulture u dijalogu", koji je organizovala Zajednica Sant'Egidio, prenosi Fena.
 
Susret je okupio oko stotinu vjerskih poglavara, najviših političkih dužnosnika i istaknutih osoba iz svijeta kulture, kao i oko tri hiljade učesnika iz svih krajeva svijeta.

Iz Sarajeva su poslane poruke mira, potrebe za tolerancijom i suživotom svih religija i ljudi u cijelom svijetu, na tragu Duha Asiza, molitve i pomirenja koji se organizira od 1986. godine.
 
Čitanju Apela prethodila je molitva za mir koja je održana na nekoliko lokacija u Sarajevu u skladu s različitim vjerskim tradicijama, nakon čega je upriličena i procesija mira do mjesta završne ceremonije ispred Doma oružanih snaga BiH.
 
U konačnici poruke potrebe za mirom, tolerancijom i suživotom poslali su i vjerski poglavari, iako je u jednoj od ranijih rasprava gotovo došlo do svađe između reisa Mustafe Cerića i episkopa Grigorija.

Po završetku zvaničnih obraćanja svi učesnici su zajedno molili za mir, te istu poruku prenijeli završnom procesijom.

Damir Nikšić: O ekumenizmu i GMO hrani

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije