... / Sarajevo: Otkriveno spomen obilježje "Lasta"

15. 05. 2021. u 13:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U organizaciji Udruženja veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ danas je obilježena 29. godišnjica formiranja Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“.

Tim povodom otkriveno je novoizgrađeno spomen obilježje „Lasta“ u Spomen parku „Odred Lasta“ na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, čiju je izgradnju finansirala Općina Centar u iznosu od gotovo 153.700 KM.

Spomen obilježje je izgrađeno u znak sjećanja na poginule pripadnike Odreda. Polaganjem cvijeća, minutom šutnje, učenjem Fatihe i puštanjem 56 golubova odata je počast stradalim braniocima ove slavne jedinice.

Podignut spomen obiljezje Lasta - undefined

Foto: Općina Centar: Podignuto spomen obiljezje Lasta

U ime Općine Centar obilježavanju godišnjice Odreda prisustvovali su načelnik Srđan Mandić, predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo, te vijećnici Velija Katica, Dženan Muminović i Željko Majstorović.

Predsjednik Udruženja veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ Salko Škoro kazao je da je spomenik herojima najbolji način kako ćemo sačuvati sjećanje za sve buduće generacije koje dolaze.

"Koristim priliku da se zahvalim svim ljudima koji su bili direktni akteri na terenu i znali cijeniti ono što je Odred dao za našu domovinu, kazao je Škoro.

Prisutnima se obratio i predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo kazavši da se historija nikada ne smije zaboraviti.

"Meni je kao čovjeku veliko zadovoljstvo što sam danas ovdje i što sam kao vijećnik u Općinskom vijeću Centar u prošlom sazivu dao doprinos da se sve administrativne prepreke prevaziđu kako bi danas otkrili ovaj spomenik. Nažalost naša djeca ne mogu da uče o bitkama i borbama koje su vodile naše slavne jedinice, među kojima i Odred „Lasta“.

Ali ovaj spomenik će trajno da svjedoči o svima onima koji su dali živote za odbranu Bosne i Hercegovine od agresije i fašizma, fašizma koji je i danas nažalost živ. Imao sam priliku da u nekim borbenim dejstvima učestvujem sa pripadnicima Odreda „Lasta“ i svjedočim o njihovoj hrabrosti u odbrani naše jedine domovine.

Danas u ime poginulih pripadnika Odreda „Lasta“ puštamo 56 golubova mira sa porukom da se nikada i nikome ne dogodi zlo koje se nama dogodilo. Neki su dali mnogo, a oni su dali sve, poručio je Đozo.

Načelnik Mandić je istakao značaj očuvanja sjećanja na sve one koji su dali svoje živote da bismo mi danas uživali slobodu.

"Velika mi je čast što danas imam priliku da vam se obratim i prisustvujem otkrivanju spomen obilježja Odredu „Lasta“. Povodom velikog događaja za Udruženje veterana Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“, upućujem vam iskrene čestitke što ste ovaj značajan projekat uspješno priveli kraju.

Također se zahvaljujem i bivšem načelniku Nedžadu Ajnadžiću koji je uložio veliki napor da se ovaj spomenik napravi. Porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima ovog odreda spomen obilježje znači mnogo.

Općina Centar je podržala ovaj, a i u budućnosti će pomagati realizaciju svih projekata koji imaju za cilj očuvanje sjećanja na naše najbolje sinove. Izgradnja spomen obilježja i njihova sanacija i održavanje su jako važni za nas jer spomenici su trajni podsjetnik na ono što se dešavalo, ali i opomena budućim generacijama. Stoga želim da vam se, kao vaš saborac, zahvalim za sve što radite u cilju očuvanja istine od zaborava.

Heroji koji su dali život za odbranu države Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, među kojima su i naši saborci iz Odreda Lasta, su nas obavezali da zbog generacija koje dolaze obezbijedimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku državu Bosnu i Hercegovinu.

Našim šehidima i poginulim borcima neka je vječni rahmet i slava i veliko hvala za sve ono što su učinili da bismo živjeli u slobodnoj, nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini, a mi ćemo čuvati svijetlu uspomenu na njih", kazao je Mandić.

Podignut spomen obiljezje Lasta - undefined

Foto: Općina Centar: Podignuto spomen obiljezje Lasta

Odred „Lasta“ formiran je 15. maja 1992. godine kao borbena specijalna policijska jedinica čiji je zadatak bio, pored specijalnih policijskih poslova, da obavlja i borbene zadatke. Na teritoriji općine Centar učestvovali su u svim bitkama u kojima su svojim životima sačuvali stanovništvo.

Tokom proteklog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu 56 pripadnika ovog Odreda je poginuo tokom borbenih dejstava.

Udruženje veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“, koje baštini tradiciju Odreda, je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Plakete Općine Centar Sarajevo i Povelje Grada Mostara.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)