Sarajevo: Optužnica zbog prodaje piratskih DVD-ova

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Optužnica zbog prodaje piratskih DVD-ova

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava protiv Gorana Halera zvanog "Goša", rođenog 26. jula 1956. godine u Sarajevu, ranije osuđivanog, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, javlja Fena

Optužnica tereti Gorana Halera da je 18. juna 2013. godine u poslovnom prostoru svoje videoteke "AG" u Sarajevu, suprotno Zakonu o autorskom i srodnim pravima u BiH, bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje prema zakonu BiH, stavio u promet 1.906 komada DVD medija različitog sadržaja za koje je znao da se radi o takozvanim nedozvoljenim piratskim primjercima. 

Kako je saopćeno, optuženi je navedene nosače zvuka i slike prethodno nabavljao na pijaci po cijeni od 3 do 5 KM

Goran Haler je na ovaj način, bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje prema zakonu BiH, stavio u promet autorsko djelo pa se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljenog korištenja autorskih prava iz Krivičnog zakona BiH, u vezi sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima u BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije