Sarajevo: Okrugli sto o položaju starijih osoba

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Okrugli sto o položaju starijih osoba

Okrugli sto o temi "Zakon o zabrani diskriminacije u BiH - položaj osoba starije životne dobi u lokalnoj zajednici: Prakse i perspektive“, najavljen je za danas u Sarajevu u organizaciji asocijacija "Otvori oči" i Heinrich Boll Stiftung u BiH. 

Cilj je razmjena informacija o iskustvima i praksama u ostvarivanju prava starijih osoba, u skladu sa zabranama o diskriminaciji u svijetlu domaćeg zakonodavstva i međunarodnih standarda, javlja Fena

"Evidentno je da je u BiH broj osoba starije životne dobi u porastu i da je tretman ovih osoba potpuno marginalizovan, čime je otvoren prostor za različite vrste diskriminacije kojima je izložena ova ranjiva grupa. 

Posebno su različitim diskriminatorskim praksama izložene osobe iznad 50 godina starosti koje su još uvijek radno sposobne, a tranzicioni procesi u BiH uslovili su da je veliki broj ovih ljudi u nedefinisanom statusu. 

Stoga je važno da učesnici okruglog stola pokušaju ukazati na moguće modalitete i načine iznalaženja rješenja kako bi se animirali političari i vlasti u kreiranju povoljnijeg ambijenta za ostvarivanje ljudskih prava za osobe starije životne dobi" ,naveli su u saopćenju organizatori. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije