Sarajevo: Održana sjednica Gradskog vijeća, evo koje odluke su usvojene

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Održana sjednica Gradskog vijeća, evo koje odluke su usvojene
Foto: Grad Sarajevo / Sa sjednice Gradskog vijeća

Danas je održana 33. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća.

Sjednica je započela usvajanjem odluka o razrješenju, odnosno izboru članova radnih tijela Gradskog vijeća.

Potom je usvojena Odluka o dopuni Odluke o formiranju Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. u Sarajevu, kojom se sastav Odbora proširuje s predstavnikom Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.

Nedjelja i crno-bijeli svijet: Prošetajte s nama ulicama Sarajeva ove kišne večeri

Nedjelja i crno-bijeli svijet: Prošetajte s nama ulicama Sarajeva ove kišne večeri

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o načinu provođenja javnog interesa Grada Sarajeva u sportu, u cilju realizacije obaveze propisane Zakonom o sportu. Naime, dosadašnja saradnja sa organizacijama u sportu, pokazala je da postoje brojni kvalitetni programi i projekti koji zaslužuju da budu podržani od strane Grada Sarajeva, pa se pristupilo, kako izvršavanju zakonske obaveze, tako i utvrđivanju aktivnosti od javnog interesa Grada, a koje će Grad Sarajevo sufinansirati putem javnog poziva, odnosno u skladu sa ovom odlukom i Pravilnikom o kriterijima za finansiranje javnog interesa Grada u sportu.

Usvojen je Program saradnje sa dijasporom za 2024. godinu.

Sa sjednice Gradskog vijeća

Gradski vijećnici su dali saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za potpisivanje Sporazuma o sufinansiranju i realizaciji Projekta izgradnje dječjeg igrališta u ulici Antuna Branka Šimića, općina Novi Grad Sarajevo te za potpisivanje Sporazuma o sufinansiranju i realizaciji Projekta sanacije dječjeg igrališta u sklopu mjesne zajednice Medrese, općina Stari Grad.

Usvojena je i Odluka o pristupanju realizaciji Projekta adaptacije poslovnih prostora za potrebe predškolskog odgoja i obrazovanja koji se nalazi u ulici Omladinskih radnih brigada od broja 3 do broja 5.

Grad Sarajevo je još jednom pokazao svoje opredjeljenje da u granicama svojih mogućnosti, a u saradnji sa relevantnim institucijama i pravnim licima, predano i vrijedno radi u interesu građana, a posebno najmlađih sugrađana.

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o davanju saglasnosti na Ugovor o poklonu fotografija autora Muhameda Mujkića masovne grobnice u Bosni i Hercegovini, a koje će biti smještene u prostoru Informacionog centra u Vijećnici.

Na današnjoj sjednici usvojene su odluke o utvrđivanju posebnog značaja za Grad Sarajevo za: Udruženje generala Bosne i Hercegovine, Udruženje za podršku i promociju jevrejske kulture, tradicije i turističkih potencijala "Hagada" i za Udruženje Kali Sara – Romski informativni centar.

Usvojen rebalans Budžeta Grada Sarajeva za 2023. godinu i Rezolucija o nasilju u pojasu Gaze

Usvojen rebalans Budžeta Grada Sarajeva za 2023. godinu i Rezolucija o nasilju u pojasu Gaze

Gradsko vijeće je dalo saglasnost gradonačelnici Grada Sarajeva za potpisivanje Memoranduma o saradnji između  Grada Tirane, Republika Albanija, i Grada Sarajeva, Bosna i Hercegovina.

U nastavku zasjedanja usvojena je Odluka o stavljanju van snage Odluke o pokretanju postupka prodaje transportnih kutija/sanduka u vlasništvu Grada Sarajeva putem javnog nadmetanja – licitacije.

Usvojena je Odluka o davanju saglasnosti na dopunu Programa aktivnosti za Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. za 2024. godinu te se Program dopunjava izložbom "Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH".

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je dalo saglasnost gradonačelnici Grada Sarajeva da iz Budžeta Grada Sarajeva za 2023. godinu osigura novčani iznos od 150.000,00 KM za dodjelu jednokratne novčane pomoći zakupcima prodajnog mjesta na Pijaci "Kvadrant" na Otoci, a koji su uslijed požara na predmetnom lokalitetu izgubili svoje radno mjesto. Odluka je usvojena, uz prihvaćanje amandmana Kluba gradskih vijećnika Naše stranke koji se odnosi na kriterije za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć. Na prijedlog gradske vijećnice Alme Čengić prihvaćen je i amandman da se početno predloženi iznos od 100.000,00 KM, poveća za 50.000,00 KM.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti na Pravilnik o vlastitim prihodima Grada Sarajeva. Ovim Pravilnikom propisuju se vrste vlastitih javnih prihoda, namjena i način trošenja vlastitih javnih prihoda Grada Sarajeva.

Potom je usvojen Izvještaj o saradnji i odnosima Grada Sarajeva sa nacionalnim manjinama. 

Poslije razmatranja i usvajanja Izvještaja o izvršenju Budžeta Grada Sarajeva za III kvartal (01.01.-30.09.2023. godine), razmotreni su i zaključcima upućeni u javnu raspravu Nacrt Budžeta Grada Sarajeva za 2024. godinu i Nacrt Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Sarajeva za 2024. godinu.

Sa sjednice Gradskog vijeća

Gradsko vijeće je u javnu raspravu uputilo i Nacrt Odluke o podizanju multimedijalne instalacije "Sarajevo Olympic Journey" te Nacrt Odluke o podizanju spomen-ploče mladim doktoricama tragično nastradalim u saobraćajnoj nesreći na Marijin dvoru.

Potom su upućena vijećnička pitanja i pokrenute inicijative.

Jednoglasno je usvojena inicijativa predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića i gradskog vijećnika Vedada Deljkovića da se u Budžetu Grada Sarajeva za 2024. godinu, planiraju sredstva u iznosu od 50.000,00 KM za pomoć građanima Gaze.

Gradski vijećnik Adi Škaljić je, u ime Kluba gradskih vijećnika Naše strane, podnio inicijativu za planiranje sredstava u Budžetu Grada Sarajeva u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM za humanitarnu pomoć civilnim žrtvama rata u Sudanu i Jemenu, agresije na Ukrajinu i afganistanskim izbjeglicama prisilno vraćenim iz Pakistana i Irana.

Usvojena je i inicijativa predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića da se jedna od staza na olimpijskoj planini Bjelašnici nazove Jure Franko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije