Sarajevo obilježilo Međunarodni dan nestalih: Ferida Nišić traži brata i porodicu nakon tri decenije

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevo obilježilo Međunarodni dan nestalih: Ferida Nišić traži brata i porodicu nakon tri decenije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba 'Gdje je?' povodom Međunarodnog dana nestalih u Sarajevu:

Mirnom šetnjom i pozivom da se otkriju informacije o lokacijama hiljada nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu je obilježen Međunarodni dan nestalih.

Porodice nestalih i predstavnici institucija koje učestvuju u procesu traženja nestalih u Bosni i Hercegovini, okupili su se na Trgu djece Sarajeva, a nakon toga su šetali do zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine gdje je postavljena izložba "Gdje je?" autora Adisa Hukanovića.

U Bosni i Hercegovini se još uvijek traži više od 7.600 osoba koje su nestale tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka. U mrtvačnicama postoji oko 1.300 neidentifikovanih posmrtnih ostataka (NN), koji su kompletni i nekompletni.

UEFA | Obavljen žrijeb Europske lige: Džeku i Mourinha čeka okršaj s Manchester Unitedom

UEFA | Obavljen žrijeb Europske lige: Džeku i Mourinha čeka okršaj s Manchester Unitedom

Proces traženja nestalih se odvija sve teže jer nedostaje relevantnih informacija o potencijalnim pojedinačnim ili masovnim grobnicama kojih sigurno ima na desetine na području Bosne i Hercegovine.

Među danas okupljenim je bila i Ferida Nišić iz Hadžića koja više od tri decenije traži brata i deset članova porodice.

"Tražim brata Muju i mojih deset Musića. U Hadžićima se traže još 73 naša sugrađana. Moj brat je nestao u Lukavici, iz kasarne, 23. juna 1992. godine. Prozvano je 46 ljudi koji su bili obilježeni crvenom olovkom. Od tada im nema traga. Provjeravali smo na pet, šest lokacija u predjelu Krupca i prema Jahorini, međutim, ništa nismo pronašli", izjavila je Nišić.

Dodala je da se bh. političari bore za fotelje i da ih ovaj problem ne dotiče.

Izložba 'Gdje je?' povodom Međunarodnog dana nestalih u Sarajevu:
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Izložba 'Gdje je?' povodom Međunarodnog dana nestalih u Sarajevu:

Predsjedavajuća kolegija direktora Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini (INO) Saliha Đuderija podsjetila je da je u Bosni i Hercegovini tokom proteklog rata nestalo više od 35.000 osoba.

"Do sada smo pronašli više od 25.000 osoba, ali, nažalost, još uvijek tragamo za 7.614 osoba. Ovo je simboličan dan za porodice nestalih odakle želimo poslati poruku da svi oni koji imaju informaciju o mjestu nestanka članova njihovih porodica, da je podijele sa nama. Realno je očekivati da ćemo pronaći jedan veći broj ljudi. Trenutno u mrtvačnicama imamo više od 1.000 NN tijela", izjavila je Đuderija.

Najteže u ovom procesu je doći do službenih podataka, tu su i vojne formacije koje su učestvovale u tim procesima, štabovi, civilna zaštita gdje bi se mogli pronaći podaci o eventualnim mjestima gdje se nalaze posmrtni ostaci.

Ukazala je i na potrebu otvaranja arhiva kako bi došli do informacija o potencijalnom mjestima gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih u Bosni i Hercegovini.

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine na godišnjem nivou provodi veliki broj pretraživanja terena i ekshumacija. Đuderija je navela da na godišnjem nivou identifikuju ili ekshumiramo od 60 do 70 osoba.

Dodala je da je potrebna nabavka naprednije tehnologije kako bi se završio proces identifikacije nestalih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije