Sarajevo na korak do ravnopravnosti svih građana

Radiosarajevo.ba
Sarajevo na korak do ravnopravnosti svih građana


Na inicijativu poslanika Naše stranke Peđe Kojovića, Skupština Kantona Sarajevo uputila je u javnu raspravau amandmane na Ustav Kantona kojima bi se dokinula diskriminacija građana koji se izjašnjavaju kaoOstali.

„Ovo je, po mom mišljenju, bila najvažnija inicijativa Naše stranke i drago mi je da se upravo ona realizovala“, piše Kojović na svom blogu.

Kojović je inicijativu pokrenuo u februaru 2011. godine, tražeći da se ukinu diskriminatorske odredbe u Poslovniku Skupštine, te da se osnuje komisija koja bi analizira sve dokumente Skupštine.

Goruća tačka diskriminacije Ostalih pri parlamentarnim tijelima je činjenica da oni nemaju svoje klubove zastupnika, kao konstitutivni narodi, te tako nemaju nikakvog utjecaja na usmjeravanje rada Skupština.

Ukoliko amandmani prođu javne rasprave, Vlada Kantona bi ih trebala usvojiti za mjesec dana.

„Mi se nadamo da će ih Skupstina usvojiti na prvoj sjednici nakon avgustovskog odmora i da će Sarajevo biti prva teritorija u BiH na kojoj su sve građanke i građani jednaki pred zakonom i u očima države“, piše Kojović.

Opširnije o inicijativi, ali i drugim temama sa sjednice Skupštine, čitajte na blogu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije