Sarajevo: Ministarska konferencija o partnerstvu privatnog i javnog sektora

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Ministarska konferencija o partnerstvu privatnog i javnog sektora

U organizaciji Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i Razvojnog programa UN-a u BiH (UNDP), u Sarajevu je jutros počela ministarska konferencija čiji je cilj stvaranje partnerstava javnog i privatnog sektora u jugoistočnoj Evropi, javlja Fena.

Na konferenciji se razmatraju mogućnosti, rizici i ograničenja stvaranju partnerstva javnog i privatnog sektora u regionu, kao i uloga koju bi ova partnerstva mogla imati u kontekstu državnih i regionalnih strategija razvoja. Učestvuju kreatori politika iz regije, međunarodni stručnjaci i predstavnici privatnog sektora iz regiona.

Ovaj skup pod nazivom "Partnerstva javnog i privatnog sektora (JPP) u strateškim infrastrukturnim mrežama: razvoj povoljnog okruženja za JPP u jugoistočnoj Evropi“ otvorili su generalni sekretar RCC-a Hido Biščević, stalni predstavnik UNDP-a Christine McNab, te dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Veljko Trivun.

Oni su ukazali na nužnost organiziranja ovog sastanka, naglasivši kako su partnerstva privatnog i javnog sektora od ključnog značaja za ekonomski razvoj regiona.

Generalni sekretar Biščević je upozorio da je ekonomski razvoj u jugoistočnoj Evorpi umanjen, da je povećen stepen nezaposlenosti i da ekonomska kriza utječe i na vladu i na privatni sektor.

Region u najtežoj ekonomskoj situaciji

Njegovo je mišljenje kako je region u najtežoj ekonomskoj situaciji, te da je najveća kolateralna žrtva ekonomske krize u Evropi i svijetu.

Biščević ističe da je ubrzani ekonomski razvoj najznačajniji faktor stabilnosti u regionu, ustvrdivši da je stoga nužna saradnja privatnog i javnog sektora na zajedničkim projektima, što će omogućiti veća ulaganja u regionu.

Stalna predstavnicia UNDP-a u BiH Christine McNab konstatirala je da u regionu postoji dosta izazova i problema i da se situacija ne može poboljšati bez uspostave partnerstva s privatnim sektorom.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Veljko Trivun ukazao je na niz ograničenja u pogledu uspostave partnerstva između privatnog i javnog sektora u BiH, naglasivši da će se ta situacija morati promijeniti ukoliko zemlja želi napredovati u ekonomskom razvoju.

Kako je najavljeno, učesnici konferencije dat će prijedlog ministarske deklaracije za unapređenje potencijala regije za partnerstvo privatnog i javnog sektora i inicirati ekspertsku mrežu jugoistočne Evrope za to partnerstvo.

Ovi napori će omogućiti buduću komunikaciju i razmjenu znanja među novim stručnjacima za partnerstva javnog i privatnog sektora iz jugoistočne Evrope te izradu odgovarajućeg programa za unapređenje kapaciteta u regiji, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije