Sarajevo: Malverzacije s fiskalnim kasama

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Malverzacije s fiskalnim kasama

Inspektori Porezne uprave su krajem marta započeli aktivnosti koje se odnose na kontrolu i praktičnu primjenu odredbi Zakona o fiskalnim sistemima i pratećih podzakonskih akata. 

U provedenim inspekcijskim nadzorima uočene su određene nepravilnosti u primjeni i provedbi Zakona o fiskalnim sistemima, kako kod poreznih obveznika, tako i kod drugih učesnika u procesu fiskalizacije, konkretno kod “ovlaštenih” servisa i servisera, koji djelatnost obavljaju na području Kantona Sarajevo.

Uočene nepravilnosti se ogledaju, kako u načinu nabavke i isporuke fiskalnih uređaja, tako i u načinu prijavljivanja i podnošenja zahtjeva Poreznoj upravi Federacije BiH (tzv. ZIF obrazaca) te načinu evidentiranja, odnosno ne evidentiranja ostvarenog prometa na server Porezne uprave FBiH kod već "fiskalizovanih” poreznih obveznika. 

Provodeći aktivnosti iz svoje nadležnosti, inspektori Porezne uprave FBiH su, na području Kantonalnog ureda Sarajevo, došli do podataka, informacija i dokumentacije da je jedan ovlašteni servis od više poreznih obveznika uzimao novac za nabavku i instaliranje fiskalnih uređaja, a da ih nikad nije isporučio, zatim da je jedan broj isporučenih fiskalnih uređaja instalirao protivno odredbama Zakona o fiskalnim sistemima, odnosno utvrđeno je da ne prijavljuju ostvareni promet na server Porezne uprave Federacije BiH, kao i da je za jedan broj fiskalnih uređaja podnio zahtjev za inicijalnu fiskalizaciju (ZIF obrazac), s navedenim IBFU brojevima (serijskim brojevima fiskalnog uređaja), koji mu nisu dodijeljeni od Registrovanog proizvođača/zastupnika fiskalnog sistema. 

Provjerama na serveru Porezne uprave FBiH utvrđeno je da, od 11 fiskalizovanih poreznih obveznika od navedenog servisa i servisera, njih deset ne prijavljuje ostavareni promet na server Porezne uprave FBiH, a da je jedan porezni obveznik, tek nakon tri mjeseca od izvršene fiskalizacije, počeo s prijavljivanjem ostvarenog prometa na server Porezne uprave FBiH. 

"Prema dobijenim podacima od poreznih obveznika došlo se do podataka da se radi o više desetina prevarenih građana, zbog čega postoji realna opasnost da ovakav način ponašanja postane praksa, na koji način bi mogao biti ugrožen cjelokupan proces fiskalizacije u Federaciji BiH, što bi moglo izazvati nesagledive posljedice po fiskalnu stabilnost Federacije BiH", navodi se u saopćenju Porezne uprave FBiH . 

Sve to ukazuje da su se kod ovog servisa i servisera svjesno činile zloupotrebe i prevare sa svim obilježjima krivičnih djela o čemu je obaviješteno Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, koje je pokrenulo istragu. 

Izvršenim pretresima i provedenim istražnim mjerama i radnjama došlo se do osnova sumnje da su navedeni servis i serviser počinili i krivična djela iz oblasti poreza, što će biti predmet daljnjih aktivnosti svih učesnika u provođenju istražnih radnji, uz nadzor Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, koje rukovodi navedenim aktivnostima. 

Dosadašnji tok istražnih radnji i provjera ukazuje da je broj “prevarenih“ poreznih obveznika znatno veći od prvobitno utvrđenog, što potvrđuju svakodnevne prijave prevarenih građana. 

"Ovom prilikom pozivamo sve građane i porezne obveznike, koji su oštećeni na navedeni način, da spomenute radnje prijave Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, Federalnoj upravi policije ili Poreznoj upravi Federacije BiH da bi se spriječile manipulacije u procesu fiskalizacije u FBiH", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću PUFBiH.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije