Sarajevo: Hapšenje za zločine u Trusini

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Hapšenje za zločine u Trusini

U centru Sarajeva jutros je uhapšen Nihad Bojadžić osumnjičen za ratni zločin u Trusini, općina Konjic, javlja Fena.

Sumnjiči se da je kao zamjenik komandanta Specijalnog odreda "Zulfikar", zajedno s pripadnicima 45. brdske brigade Neretvica, napao selo Trusina 16. aprila 1993., gdje je ubijeno 19 civila, a četvero ranjeno.

Istog dana ubijena su tri vojnika HVO-a.

Također, u sklopu ove istrage pretreseno je više lokacija širom BiH među kojima i objekti Hasana Hakalovića, Mustafe Buturovića, Jusufa Hadžajlije, Nusreta Avdibegovića, Senada Memića, Salke Gušića te Sefera Halilovića.

I njih Tužilaštvo sumnjiči za zločin u Trusini.

Na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine državni sud ranije je produžio pritvor četvorici bivših pripadnika Armije BiH koji su osumnjičeni za ratne zločine u selu Trusina.

Nedžad Hodžić zvani Džon Vejn, Mensur Memić Menta, Dževad Salčin Struja i Senad Hakalović, bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Armije BiH pod nazivom "Zulfikar" i 45. brdske brigade Armije BiH "Neretvica".

Odlukom suda pritvor može trajati do 15. decembra.

Tužilaštvo svu četvoricu sumnjiči za ratni zločin protiv stanovništva, a Hodžića i Memića i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Hodžića, Memića, Salčina i Hakalovića 16. septembra 2009. godine, od kada se nalaze u pritvoru, prenijela je Fena.

Vezano:
Pritvor uhapšenima za zločine u Trusini
Zatražen pritvor za osumnjičene za zločin u Trusini
U toku akcija u više gradova, uhapšene četiri osobe zbog ratnog zločina

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije