Sarajevo dobiva 3D pješački prelaz: Optička iluzija koja spašava živote

Radiosarajevo.ba
Sarajevo dobiva 3D pješački prelaz: Optička iluzija koja spašava živote
Foto: Fena / Ulica Branilaca Sarajeva

Grad Sarajevo planira realizacija testnog primjera 3D pješačkog prelaza u uglu ulica Branilaca Sarajeva i Šenoina, a nakon čega bi se krenulo u aktivnosti obilježavanja i u drugim ulicama, u blizini škola, vrtića, javnih ustanova, i drugih objekata.

Grad Sarajevo je u budžetu za 2019. godine planirao sredstva za dizajn i oslikavanje 3D pješačkih prelaza na području grada. Radi se o projektu koji se već pokazao uspješnim u brojnim zemaljama, a sa ciljem povećanja sigurnosti u saobraćaju.

Kako je rečeno Feni iz gradske uprave, s obzirom na sve veće gužve na glavnim prometnicama u gradu, posebno gdje su smještene javne institucije, neminovna je potreba povećanje nivoa sigurnosti sudionika u prometu.

Riječ je o osmišljenoj optičkoj iluziji koja privlači pozornost vozača, a kako bi usporili vožnju. U nekim zemljama 3D prelazi zamijenili su tzv. “ležeće policajce”.

U toku je ugovaranje izrade projektne dokumentacije i priprema za izvođenje radova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije