Sarajevo: Članovi Udruženja 'Švicarac' blokirali banku u Titovoj (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Članovi Udruženja 'Švicarac' blokirali banku u Titovoj (FOTO)

Članovi Udruženja korisnika kredita "Švicarac" blokirali su danas oko 11:00 sati rad poslovnice Hypo banke u Titovoj ulici tražeći svoja prava.

Više od stotinu članova udruženja namjerava uplaćivanjem po 10 feninga na račun jednog korisnika na jednom, dizanjem po 5 feninga na drugom, te raspitivanjem o mogućnosti dobivanja kredita na trećem šalteru, blokirati rad ove poslovnice.

Članovi udruženja protestiraju zbog obustave izdavanja papirologije sudskim vještacima u predmetima UKK "Švicarac" protiv Hypo banke.

Podsjetimo, Nacrt zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima jučer je dobio podršku u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH sa 79 "za" i jednim suzdržanim glasom. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/231635/sarajevo-udruzenje-svicarac-blokiralo-rad-poslovnice-hypo-banke-u-titovoj#sthash.bMY9K0CO.dpuf
Nacrt zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima jučer je dobio podršku u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH sa 79 "za" i jednim suzdržanim glasom.

Kemal Duraković, predsjednik UKK Švicarac rekao je da je ovo odgovor Hypo banci, na njihovu obustavu izdavanje papirologije sudskim vještacima u predmetima UKK "Švicarac" protiv Hypo banke.

- Oni imaju toliko slobode da ne poštuju sudske odluke, daju sebi za pravo da ne daju nečiju dokumentaciju po tužbi. Ovo je način da im pokažemo da se ne mogu tako ponašati, ovo je prva u nizu akcija koja će uslijediti širom BiH. Sljedeća je vjerovatno u Banja Luci - kazao je Duraković.

 

Inače, Hypo Alpe Adria banka u Bosni i Hercegovini već je počela sa konverzijom kredita iz švicarskih franaka u domaću valutu.

Ponudili su prebacivanje kredita u konvertibilne marke po trenutnom kursu, umanjenje za 30 posto, uz fiksnu kamatnu stopu od 5,99 posto i mogućnost produženja roka otplate.

Njihovu ponudu do danas je, kako se navodi u banci, prihvatilo 3.100 klijenata u čitavoj BiH, što su Udruženju rezolutno odbacili kazavši kako su prema njihovim podacima to učinili samo uposlenici banke.

- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/231635/sarajevo-udruzenje-svicarac-blokiralo-rad-poslovnice-hypo-banke-u-titovoj#sthash.bMY9K0CO.dpuf

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije