Sarajevo / Burna sjednica: "Četvorka" u Novom Gradu napustila konstituirajuću sjednicu

13. 01. 2021. u 18:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Izborom Tajiba Delalića za predsjedavajućeg Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo grubo je prekršen Statut ove općine, saopćili su iz Naroda i pravde.

Vijećnici "Četvorke", odnosno iz NiP, Naše stranke i SDP-a BiH najavili su su da konačnu riječ o svemu mora dati i sud. Oni su napustili sjednicu jer je skupštinska većina, smatraju, pokazala da ne poštuje osnovne norme parlamentarnog ponašanja.

Kako je navedeno u saopćenju, na današnjoj konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad za predsjedavajućeg Tajiba Delalića glasali su zastupnici SDA, Mirza Memišević (DF), Drago Jurić (USD), Mehmed Karkelja, Enisa Spahić koja je nedavno napustila Našu stranku, Azem Cviko (SBB) i Bajro Biber (BOSS).

"Statut Općine Novi Grad jasno propisuje da općinski načelnik i predsjedavajući Općinskog vijeća ne mogu biti iz istog naroda što u ovom slučaju nije ispoštovano. Ovo je grubo kršenje osnovnih pravnih normi i protiv ovakvog postupanja ćemo se boriti i sudskim putem. Kršenje procedura i zakonskih akata na konstituirajućoj sjednici samo je potvrda da će i u narednom mandatu općinski načelnik Semir Efendić (SDA) Općinsko vijeće smatrati i koristiti kao svoju produženu ruku a ne kao lokalni parlament svih građana Novog Grada", navedeno je u zajedničkom saopćenju vijećnika Naroda i pravde, SDP-a i Naše stranke.

Mirza Selimbegovićpredsjednik Kluba vijećnika Naroda i pravde, stava je da je u prethodnom sazivu "uništen dignitet općinskog vijeća koje je služilo isključivo za ispunjavanje želja općinskog načelnika a ne kao glas građana". 

"Očigledno je da i u novom mandatu općinski načelnik i SDA žele ušutkati bilo kakvu opoziciju i kazniti sve one građane koji nisu glasali za njih. Danas se desilo da u komisiji za izbor i imenovanje od četiri člana budu četiri iz SDA iako je praksa da u ovoj komisiji članove imaju sve bolje rangirane stranke“, smatra Selimbegović.

U saopćenju "Četvorke" navedeno je da je konstituiranje Općinskog vijeća Novi Grad kasnilo je u odnosu na druge općine i zbog, između ostalog, svojevrsne pat pozicije u kojoj su oba bloka imala jednak broj glasova.

"Očigledno je da su pojedini vijećnici 'kupljeni' iako su godinama bili otvorena opozicija načelniku Efendiću i ukazivali na propuste u njegovom radu. Vijećnica Enisa Spahić tako je godinama bila opozicija Efendiću ali je danas podržala koaliciju sa SDA, kao što je i slučaj sa vijećnikom Mirzom Memiševićem koji je javno govorio da je za katastrofalan rezultat DF-a na izborima kriva koalicija sa SDA. Na kraju, tu je i vijećnik SBB Azem Cviko", saopćeno je iz "Četvorke".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)