Ambasada: Netačno je da će građani BiH bez viza moći raditi u Njemačkoj

S. H.
Ambasada: Netačno je da će građani BiH bez viza moći raditi u Njemačkoj
Pixabay / Ilustracija
Brojni mediji u srijedu su objavili vijest kako od 1. januara 2018. godine u Njemačkoj stupa na snagu novi zakon o zapošljavanju, koji će izjednačiti građane Europske unije i BiH, te omogućiti bh. državljanima da u ovoj zemlji rade bez viza.

Ipak, vrlo brzo otkriveno je kako takva vijest nije tačna, a to je za Radiosarajevo.ba potvrdila Natascha Garloff-Jonkers, glasnogovornica Njemačke ambasade u Sarajevu, dodavši kako je izdato vanredno saopćenje ovim povodom.

"Informacije da od 1. januara 2018. godine na snagu treba stupiti novi zakon, koji omogućava da se državljani zemalja koje nisu članice EU u državama Unije zapošljavaju pod istim uslovima kao i EU državljani nisu tačne", stoji u saopćenju.

Oni su zamolili i sve buduće korisnike njihovih usluga, kao i sve građane BiH, da ukoliko žele pronaći posao u Njemačkoj na njihovoj internet stranici pronađu sve uslove i predviđeni vremenski period čekanja za izdavanje radnih viza.

Podsjećamo, u lažnoj vijesti koja je razotkrivena saopćenjem iz njemačke ambasade, stajalo je kako je zbog novog zakona o zapošljavanju do daljnjeg obustavljen prijem radnika iz zemalja s područja Balkana. Isticalo se i kako će ovaj zakon do kraja novembra potvrditi zvanične institucije, a ta informacija potvrđivana je podatkom kako Njemačkoj fali pola miliona radnika u brojnim granama privrede, zbog čega spremaju radikalne promjene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije