Sanski Most: Ekolozi zabrinuti, Bliha ponovo zamućena

0
Radiosarajevo.ba
Sanski Most: Ekolozi zabrinuti, Bliha ponovo zamućena
Foto: Nezavisne novine / Bliha

Posljednjih dana ponovo je došlo do zamućenja rijeke Blihe, koja je dobila neprirodnu sivu boju i radi se o još jednom u nizu sličnih ekoloških incidenata koji se periodično ponavljaju već duže vrijeme.

Ovakvi događaji uznemiravaju ovdašnju javnost, a posebno ljubitelje prirode i ekologe. U svim dosadašnjim slučajevima utvrđeno je kako su razlog ovoj pojavi eksploatacioni radovi na iskopavanju mrkog uglja na površinskom kopu Zlauše, u blizini sela Fajtovci, tokom kojih dolazi do odlaganja jalovine u lokalne potoke, koji se potom ulijevaju u rijeku Blihu. Pretpostavlja se kako je zamućenje i ovoga puta izazvano upravo djelovanjem rudnika, pišu Nezavisne novine.

Razlog tome je puštanje krečnjačkog vapnenca u riječno korito, zbog čega Bliha dobija neprirodnu bijelu ili sivu boju.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

U Općinskoj inspekciji su nas ranije informisali kako su u svim dosadašnjim slučajevima postupali u skladu sa zakonskim nadležnostima, te da su ovakve događaje prijavljivali nadležnoj federalnoj inspekciji koja je zadužena za kontrolu vodotoka.

Ekolozi kažu da se zbog taloženja krečnjaka na riječnom dnu mijenja korito rijeke, te da je time ugrožena autohtona riječna flora i fauna. Rijeka Bliha je desna pritoka Sane, a na njoj se nalazi vodopad koji predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju na ovim prostorima.

Inače, u proteklim mjesecima su, zbog enormnog povećanja broja teretnih kamiona, mještani ovdašnjih sela u više navrata protestovali i tražili ograničenje saobraćaja zbog, kako navode, ugrožene sigurnosti. Posebno je ugrožen regionalni put R-405, kojim svakodnevno krstari više stotina teretnih kamiona natovarenih ugljem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije