Sanja Sarnavka: Da smo se držali prirodnog zakona još bismo čučali u pećinama

L. K.
Sanja Sarnavka: Da smo se držali prirodnog zakona još bismo čučali u pećinama
PrtScr / Aktivistkinja Zaklade Solidarna - Sanja Sarnavka

Istanbulska konvencija, dokument koji je u proteklim sedmicama u Hrvatskoj izazvao burne reakcije, zapravo je konvencija Vijeća Europe o nasilju u porodici i nasilju nad ženama. Turska je bila prva zemlja koja je ratificirala tu Konvenciju još 2012. godine.  

Bosna i Hercegovina je, bez ikakve pompe,  u novembru 2013. godine postala 6. zemlja članica Vijeća Europe koja je ratificirala Konvenciju. Ovim se BiH obavezala na poduzimanje zakonodavnih i drugih mjera radi osiguranja pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja te kažnjavanje počinitelja nasilja.

Hrvatska nije slijedila primjer susjedne zemlje Bosne i Hercegovine i nije mirno prihvatila Konvenciju. Naprotiv, u Hrvatskoj je bilo jako burnih događaja oko Konvencije - još od prošle godine, a u negodovanje su se uključili brojni političari, javne ličnosti, pa čak i predstavnici vjerskih institucija.

Podsjećamo, prethodnih dana u cijeloj Hrvatskoj održavani su protesti protiv usvajanja Istanbulske konvencije, a posebno su se istaknuli oni održani u Splitu, o čemu možete čitati pod naslovom: RH / Protest protiv Istanbulske konvencije u Splitu: Rivom se orilo "Za dom spremni".

Nakon velike "bure" koja se dešavala širom Hrvatske oko Istanbulske, ipak je došlo do njenog usvajanja u Saboru 13. aprila. Zastupnici su ratificirali Istanbulsku konvenciju: za je glasalo – 110, protiv – 30, dok su dva zastupnika ostala uzdržana.

Prava osoba koju trebamo pitati za mišljenje o ovoj “buri” u Hrvatskoj u vezi s Istanbulskom konvencijom – jeste Sanja Sarnavka, dugogodišnja aktivistkinja za prava žena i predstavnica Zaklade Solidarna iz Hrvatske. Naša sagovornica je hrvatskim medijima izjavljivala da je civilizacijski važno potpisati Istanbulsku konvenciju i da su sve te rasprave oko nje bile izrazito negativne za tamošnje društvo.

Radiosarajevo.ba: Pomno smo pratili dešavanja u Hrvatskoj u vezi s Istanbulskom konvencijom. Možete li nam dati komentar u vezi s konvencijom i protestima u Hrvatskoj?

“Protest u Splitu je pokazao ko sve čini Hrvatsku – dio neobrazovanog stanovništva koje protestvuje a zapravo nema pojma zašto, tragično lice žena koje ne žele da društvo bude pravednije, otvorenije i spremno da osigura viši stepen ravnopravnosti, uz predvodništvo manipulatora koji dobro žive, u blagostanju, a hoće da se krećemo unazad kako bi njihove pozicije bile neugrožene.

Tužna slika mračnog dijela Hrvatske koji tvrdi da je pravovjeran, a zapravo govorom mržnje i netolerantnošću niječe sve temeljne vrijednosti kršćanstva kakve je propovijedao Isus."

Radiosarajevo.ba: Poznato Vam je da je BiH ratificirala ovu konvenciju, gdje javnost smatra da zapravo i nije donijela nikakve velike promjene?

"I u Zagrebu, i u Splitu, bilo je puno ljudi iz Bosne i Hercegovine koji nisu zucnuli kad je tamo Konvencija bila ratificirana. Ni tada niti danas oni nemaju pojma o čemu se u njoj piše. Blago njima. Neko im dođe, kaže šta da viču, ili o čemu da šute, pa oni bespogovorno rade što im je rečeno. Naravno, nakon ratifikacije treba uslijediti primjena. Vidjet ćemo šta će se u Hrvatskoj događati.”

Radiosarajevo.ba: Gdje je došlo do neslaganja i koji dio Istabulske konvencije je izvađen iz konteksta i pogrešno tumačen?

“Sve je krivo tumačeno. Konvencija se isključivo bavi problemom nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Ona konstatira činjenicu da su žene u daleko višem postotku žrtve samo zato što su žene kojima patrijarhat namjenjuje ulogu drugotnih, podložnih, dužnih da služe, a ne bune se.

I to vrh Katoličke crkve, vrli muževi koji ne moraju brinuti hoće li biti plaćene režije, hoće li biti hrane za obroke, u Hrvatskoj (a ne u svim europskim državama ili Vatikanu) boli i smeta. Patrijarhalne žene održavaju tradicionalnu obitelj, opslužuju crkvu, vjeruju svećenicima, plaćaju sve što Crkva zahtijeva da joj se plati, stubovi su održanja statusa quo.

Emancipirana žena ugrožava njihov povlašten položaj. Žena koja ne misli da je u redu da bude udarena ako muž nije zadovoljan ručkom – nije žena kakvu oni žele.

Kada Stier (nap. a. - Davor Ivo Stier, HDZ) zaneseno govori o prirodnom zakonu, umirem od smijeha pomiješanog sa suzama. Prirodni zakon u doba nano-tehnologija?! Je li, naravno, da muškarci hodaju u haljama, ne žene se i ne ispunjavaju svoju reproduktivnu funkciju? Da smo se držali prirodnog zakona, još bismo čučali u pećinama."

Radiosarajevo.ba: Kako kometirate uključivanje javnih ličnosti koji su istupali kao protivnici Istanbulske?

“Javnim osobama na dušu, pogotovo ženama. Slušala sam na protestima jednu pjevačicu na zalasku karijere, možda joj sad opet procvjeta popularnost u krugu koji je podržala. Gospode, oprosti im jer ne znaju šta čine. A oni koji kolo vode i predobro znaju šta čine, okajat će.”

Radiosarajevo.ba: Kakav je osjećaj sada kad je Istanbulska napokon ratificirana u Hrvatskoj, općenito stanje duha?

"Presretna sam zbog ratifikacije jer ona predstavlja civilizacijski iskorak, za sada tek na simboličkoj razini - priznalo se da nasilje nad ženama i u obitelji nije privatna stvar već država ima obavezu nasilje spriječiti i sankcionirati, a žrtve kvalitetno zaštititi.

U mnogim zemljama ona je stoga bez ikakvih dilema prihvaćena. U našoj, nažalost, tek nakon organiziranih akcija, pravog rata, protiv ovog važnog dokumenta i to podastiranjem posve netačnih tvrdnji.

Konačno je država pokazala samosvijest, Sabor je odbio biti poslušnik vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj (jer se pokazalo da postoje razumne i odgovorne osobe unutar i uz Crkvu) pa tako ipak možemo reći da smo sekularna država."

Nakon ratifikacije, pred susjednom nam državom - Hrvatskom, zadatak je početi primjenjivati potpisano.

Po svojoj prirodi, Istanbulska konvencija ne mora biti direktno primjenjiva u državama potpisnicama, ali zahtijeva posebno prilagođavanje zakonskih i institucionalnih okvira država potpisnica radi njene uspješne implementacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije